Obrenovac, 13.05.2021

VA┼ŻNO ZA VOZA─îE U SRBIJI


Izvor: Espreso/Alo/Lokalne novine | Obrenovac, 31.03.2021.
Mo┼żete da platite manju kaznu za prekr┼íaj, ako ispunite jedan uslov

Foto:Dragan Kadi─ç


Mnogi voza─Źi u Srbiji, koji zbog saobra─çajnih prekršaja dobiju sudske pozive, ni ne znaju da imaju mogu─çnost da svoj problem reše u policiji i da, na kraju, dobiju bla┼żu kaznu od zakonom predvi─Ĺene.

To predvi─Ĺa Zakon o prekršajima, u koji je još pre skoro sedam godina uvedena institucija Sporazuma o priznanju prekršaja. Takvu mogu─çnost ve─ç godinama unazad koriste samo oni koji za nju znaju, dok ve─çina dozvoli sebi da privremeno ostane bez voza─Źke dozvole nemaju─çi pojma da je ta mera mogla da se izbegne, piše Telegraf.

Ovaj sporazum sklapa okrivljeni sa podnosiocem zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, u ovom slu─Źaju voza─Ź sa policijom, a suština je u tome da okrivljeni potpiše priznanje saobra─çajnog prekršaja, zbog kojeg je protiv njega pokrenut postupak pred nadle┼żnim sudom.

Zahvaljuju─çi tome, nema nepotrebnog gomilanja sudskih troškova i odugovla─Źenja tog postupka, a zauzvrat, okrivljenom se oprašta ili ubla┼żava zaštitna mera zabrane upravljanja vozilom na odre─Ĺeno vreme. Zna─Źi, nov─Źana kazna i eventualni kazneni poeni ostaju, ali se zabrana naj─Źeš─çe ne izri─Źe. Kada potpisano priznanje stigne kod nadle┼żnog sudije, on donesi presudu kojom samo potvr─Ĺuje dogovorenu kaznu.

Pravo na sporazum ima svaki voza─Ź koji u prethodna 24 meseca nije više od jednom pravosna┼żno osu─Ĺen za prekršaj iz oblasti bezbednosti saobra─çaja na putevima, za koji je zakonom predvi─Ĺeno obavezno izricanje šest ili više kaznenih poena. Policija ne prihvata sporazum sa okrivljenim za nasilni─Źku vo┼żnju, zatim sa maloletnikom ili osobom koja je u momentu prekršaja bila maloletna, kao ni sa voza─Źem koji je u prethodne ─Źetiri godine izazvao te┼żu saobra─çajnu nezgodu u kojoj je ugro┼żen ne─Źiji ┼żivot ili imovina ve─çeg obima, ili u kojoj je neko bio povre─Ĺen, a taj odgovorni voza─Ź mu nije ukazao pomo─ç.

Procedura za priznanje prekršaja

Kad dobijete sudski poziv zbog nekog saobra─çajnog prekršaja, odmah ga odnesite u policijsku stanicu u kojoj se u vašem gradu zaklju─Źuju sporazumi (u Beogradu je to policijska ispostava u Rakovici u ulici Kraljice Jelene br. 9). Ako imate pravo na sporazum, tamo sve završavate na jednom mestu, bez obzira na to gde ste prekršaj napravili.

─îim potpišete priznanje, dobijate svoj primerak i sve je gotovo. Ne morate ni kod sudije jer ─çe MUP slu┼żbenim putem obavestiti sud i dostaviti im sporazum, na osnovu kojeg sudija donosi presudu i šalje vam je na ku─çnu adresu. Dogovoreni iznos kazne du┼żni ste da platite u roku od 15 dana od dana prijema presude.

Policija ─çe vam re─çi kolika ─çe ta─Źno biti kazna uz sporazum o priznanju i da li ─çe vam zabrana upravljanja biti oproštena ili samo ubla┼żena. Na primer, prošli ste kroz crveno svetlo na semaforu za šta ina─Źe sleduje od 20.000 do 40.000 dinara, šest kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja. Ako sklopite sporazum, plati─çete 20.000 i dobiti šest poena i zabranu od samo 30 dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE