Obrenovac, 27.06.2022

ZA OPREMU I EDUKACIJU 4,2 MILIONA EVRA: SREDSTVA FONDA ZA 11 KONZORCIJUMA IZ SRBIJE


Izvor: NOVOSTI | Obrenovac, 01.03.2022.
Tehni─Źka ┼íkola Obrenovac odlu─Źila se za projekat rekonstrukcije i opremanja ┼íkole savremenom opremom za sve tipove zavarivanja.

Foto:Preduzetnik


´╗┐

Najsavremenijim mašinama bi─çe opremljeni trening centri za ─Ĺake i studente koji se školuju po dualnom modelu obrazovanja, a deo su 11 konzorcijuma iz Srbije koje ─Źine obrazovne institucije i kompanije izabrane na javnom pozivu Regionalnog ─Źelend┼ż fonda.

U narednom ─Źetvorogodišnjem periodu Fond ─çe obezbediti 4,2 miliona evra za nabavku opreme i infrastrukturne radove ali i finansiranje obuka kadrova.

Ovi trening centri poslu┼żi─çe i za obuku nastavnika iz institucija za stru─Źno obrazovanje i obuku trenera i koordinatora za dualno obrazovanje iz kompanija.

U okviru konzorcijuma ─Źiji je nosilac Tehni─Źka škola sa sedištem u Obrenovcu, ─Źlanovi su i Javno komunalno preduze─çe "Toplovod" Obrenovac, kompanija "Stelit 90" iz Velikog Polja i Fabrika kartona "Umka".

Tehni─Źka škola odlu─Źila se za projekat rekonstrukcije i opremanja školske zavariva─Źke savremenom opremom za sve tipove zavarivanja.

„Na ovaj na─Źin omogu─çi─çemo da u─Źenici sa nastavnikom prakti─Źne nastave i instruktorom iz preduze─ça na savremenoj opremi razviju stru─Źne kompetencije za sve tipove zavarivanja“, ka┼że Rajka Babi─ç, direktorka Tehni─Źke škole iz Obrenovca. JKP „Toplovod“ Obrenovac u saradnji sa Tehni─Źkom školom ušao je u sistem dualnog obrazovanja kako bi pru┼żili podršku školi, a pre svega u─Źenicima zanimanja bravar - zavariva─Ź, za kojima imaju stalnu potrebu.

„┼Żelimo da motivišemo u─Źenike kako bi na prakti─Źnoj nastavi bili što više aktivni i posve─çeni. Najistaknutiji u─Źenik na kraju školske godine dobija mogu─çnost da o trošku "Toplovoda" pola┼że za atest za odre─Ĺenu tehnologiju zavarivanja“, ka┼żu u obrenova─Źkom JKP.Fabrika kartona Umka je odlu─Źila da u─Źestvuje u Programu jer ve─ç nekoliko godina unazad imaju redovne u─Źenike na praksi.

„Naše iskustvo sa u─Źenicima u ovom programu je jako pozitivno. U─Źenici u radnom okru┼żenju mogu efikasnije da savladaju tehni─Źka znanja i odre─Ĺene veštine, poput timskog rada, predvi─Ĺanja i rešavanja problema...“, navodi Jelena Aleksi─ç iz „Umke“ i dodaje da u─Źenici svakog meseca dobijaju naknadu, što je dodatna motivacija za njihovo redovno prisustvo na nastavi.

Uklju─Źivanjem mladih u rad kompanija ula┼że se u budu─çnost, isti─Źu u kompaniji „Stelit 90“.

„Kompanija je više godina otvorena za u─Źenike koji ┼żele da u─Źe i usavršavaju svoja znanja. Uklju─Źivanjem u─Źenika na dualnom obrazovanju mo┼że da se formira kadar, oblikovan baš prema potrebama firme“, ukazuje Jelena Jevti─ç, zamenik direktora u firmi „Stelit 90“. Projekat Regionalni ─Źelend┼ż fond se realizuje u svih šest ekonomija  regiona, finansira ga nema─Źko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, preko Nema─Źke razvojne banke, a glavni partner implementacije je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE