Obrenovac, 18.06.2021

SRPSKE NARKO NO─ćI!


Izvor: Kurir.rs/Aleksandra Koci─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2021.
Od 309 ispitanica ─Źak 25 SILOVANO, a 52 prijavile poku┼íaj silovanja!

Foto:Profimedia


Istra┼żivanje "No─ç bez seksizma", koje je sprovela NVO "Re Generacija" u okviru projekta "Pove─çavanje univerzalnog pristupa uslugama za prevenciju i odgovor na rodno zasnovano nasilje za ┼żene koje koriste droge", pokazalo je da je od 309 ispitanica, 25 ┼żena do┼żivelo silovanje uz upotrebu fizi─Źke sile, a 52 pokušaj silovanja bez upotrebe sile u no─çnom provodu.

Vladana Stepanovi─ç, programska saradnica, rekla je za Kurir da je 77 od 309 ┼żena do┼żivelo neku vrstu nasilja.

- Istra┼żivanje je sprovedeno onlajn u novembru i decembru prošle godine. Ispostavilo se da je preko 90 odsto ┼żena koje su do┼żivele nasilje bilo pod uticajem alkohola, a 75 odsto pod dejstvom droga. Prosek godina ispitanica je 29,8 godina, a bilo je devojaka od 18 i ┼żena od 65 godina - kazala je Stepanovi─çeva:

- ─îak 90 odsto ┼żena je do┼żivelo seksisti─Źke šale, 81 odsto insistiranje druge osobe nakon odbijanja, 78 stalne upade na li─Źni prostor, 77 ne┼żeljene dodire, 54 uporno ne┼żeljeno dodirivanje, odnosno va─çarenje.

Direktor Kancelarije za borbu protiv droga Milan Peki─ç rekao je novinarima na konferenciji da je projekat napravljen kako bi se doneo zakonski akt koji bi rešavao ovakve probleme.

- Vlada je napravila okvirni sistem za rešavanje problema. ┼Żena je stub ku─çe i treba da vodimo ra─Źuna o njima na pravi na─Źin. ┼Żena zavisnik i muškarac zavisnik nisu u tom zlu isti, jer ┼żene trpe više.

Direktorka NVO Re Generacija Irena Molnar kazala je da je ovim ┼żenama usluga socijalne zaštite nedostupna.

- Mi smo ovim projektom pokušali da matiramo šta bi to bila sistemska podrška njima jer se one boje da prijave nasilje baš zato što bi bile osu─Ĺene od strane društva.

Opijati koje daju ┼żenama u provodu

- kanabis 77 odsto - psilocibinske pe─Źurke 72 odsto - MDMA 38 odsto - kokain 32 odsto - amfetamin 31 odsto - grupa bensedina 21 odsto - lekovi za smirenje 12 odsto - nove psihoaktivne supstance se slabo koriste

- 50 ┼żena od 309 ispitanica koje su bile pod uticajem narkotika nisu prijave nasilje jer nisu sigurne šta im se dogodilo - 36 je ose─çalo krivicu za to što se desilo - 14 nije prijavilo jer su se uplašile da ─çe neko da sazna da su koristile drogu - dve ┼żene su rekle da policija nije reagovala na prijave, a dve su smatrale da im niko ne─çe verovati - 33 je bilo uplašeno da nekome ispri─Źa ovakvo iskustvo

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE