Obrenovac, 29.11.2021

KUPUJETE POLOVAN AUTO?


Izvor: N1/Lokalne novine | Obrenovac, 22.11.2021.
Šta je nova zakonska obaveza za kupca

Foto:Tamara Markovi─ç/Nova.rs


Kada kupuje polovni automobil novi vlasnik više ne─çe morati da ─Źeka na rešenje Poreske uprave Srbije za pla─çanje poreza da bi automobil preveo na sebe. Dr┼żava, me─Ĺutim, najavljenim izmenama zakona, ne─çe više prodavca polovnjaka posmatrati kao poreskog obveznika u ovoj transakciji, ve─ç - kupca. A, sve ovo va┼żi─çe isklju─Źivo u slu─Źaju kada se polovna vozila kupuju i prodaju izme─Ĺu - gra─Ĺana. Tako─Ĺe, vrednost upotrebljavanog vozila, na koju se obra─Źunava ovaj porez po stopi od 2,5 odsto, više ne─çe biti kataloška cena polovnih vozila po katalogu AMSS, ve─ç - poseban obra─Źun po formuli koja uklju─Źuje zapreminu, snagu i starost vozila. Predvi─Ĺeno je da novi na─Źin oporezivanja po─Źne od 31. marta idu─çe godine.

Vlada Srbije usvojila je u sredu izmene Zakona o porezima na imovinu u delu koji se odnosi na obra─Źun poreza na prenos apsolutnih prava pri kupoprodaji upotrebljavanih vozila izme─Ĺu fizi─Źkih lica. Novine koje donose ove izmene trebalo bi da, po usvajanju u parlamentu i po─Źetku primene od poslednjeg dana marta 2022, ubrzaju proceduru preregistracije vlasništva na novog vlasnika, piše N1.

Zakonom se, za kupoprodaju izme─Ĺu gra─Ĺana, ukida sadašnja procedura podnošenja poreske prijave, a uvodi se samooporezivanje.

Dokaz da je pla─çen ovaj porez, po stopi od 2,5 odsto, i dalje ─çe biti potreban da bi se automobil preregistrovao na novog vlasnika, tj. podneo zahtev za promenu saobra─çajne dozvole.
Postoji samo jedan izuzetak.

„Izuzetno, kad navedeni obveznici imaju pravo na poresko oslobo─Ĺenje, porez ─çe se i dalje utvr─Ĺivati rešenjem poreskog organa, pa ─çe se promena saobra─çajne dozvole vršiti uz taj dokaz (bez pla─çanja poreza)“, pojašnjavaju u Ministarstvu finansija za N1.

Kako ─çe se ra─Źunati porez

Vrednost polovnog vozila iz kataloga AMSS više se ne─çe uzimati kao osnov za obra─Źun ovog poreza.

„Izmenama se predla┼że da osnovicu poreza na nasle─Ĺe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava kod prenosa prava svojine na upotrebljavanom motornom vozilu ne ─Źini tr┼żišna vrednost, ve─ç vrednost koja se utvr─Ĺuje primenom elemenata koje ─Źine radna zapremina motora vozila, snaga motora vozila i koeficijent starosti vozila, po formuli: (320 X radna zapremina + 6400 X snaga motora) X koeficijent starosti vozila“, objašnjava Ministarstvo finansija kao predlaga─Ź zakona.

Pri ovom obra─Źunu, u pomenutu formulu unosi se radna zapremina motora vozila izra┼żena u kubnim centimetrima, snaga motora izra┼żava se u KW, dok se koeficijent starosti vozila precizira zakonom, tako da se za polovnjake stare do i preko jedne navršene godine starosti ra─Źuna 100%.

Za vozila preko navršene dve godine starosti koeficijent je 90%, zatim preko tri godine starosti 80%, preko navršene ─Źetiri godine starosti 70%, preko pet navršenih godina starosti 60%.

Sledi koeficijent od 50% za polovnjake preko navršenih šest godina starosti, 45% za vozila preko navršenih sedam godina starosti, 40% za vozila preko navršenih osam godina starosti, 35% za vozila preko navršenih devet godina starosti.

Najni┼żi koeficijent, od 10%, ra─Źuna se za vozila preko navršenih deset i više godina starosti.

Dobijeni dinarski iznos predstavlja osnovicu za oporezivanje po nepromenjenoj stopi od 2,5 odsto.

Bez promene kad se kupuje od firmi

Samooporezivanje, bez podnošenja poreske prijave Poreskoj upravi, va┼żi samo u slu─Źaju kada gra─Ĺanin kupuje polovno vozilo od drugog gra─Ĺanina. Kada je prodavac firma – nema promena u odnosu na sadašnji na─Źin obra─Źuna poreza, uz poresku prijavu.

„Obaveznicima poreza na dodatu vrednost i pravnim licima porez ─çe se i dalje utvr─Ĺivati rešenjem, s obzirom na to da je prenos koji vrše ova lica u propisanim slu─Źajevima izuzet od oporezivanja porezom na prenos apsolutnih prava, a tu ─Źinjenicu nije nadle┼żan da utvr─Ĺuje i ceni organ koji vrši za promenu saobra─çajne dozvole“, navodi se u obrazlo┼żenju Predloga zakona o porezima na imovinu.

Porez koji se utvr─Ĺuje samooporezivanjem pla─ça─çe se u propisanom iznosu, na propisani ra─Źun za uplatu javnih prihoda, do podnošenja zahteva za promenu saobra─çajne dozvole, predvi─Ĺeno je zakonom.

Promena saobra─çajne dozvole bi─çe mogu─ça samo uz taj dokaz.

„Kad se prenos vlasništva vrši izme─Ĺu ostalih lica, kao i u slu─Źajevima prenosa izme─Ĺu fizi─Źkih lica za koje je propisano poresko oslobo─Ĺenje, porez ─çe se i dalje utvr─Ĺivati rešenjem poreskog organa (iz razloga što je prenos izme─Ĺu tih lica u slu─Źajevima propisanim ─Źlanom 24. Zakona izuzet od oporezivanja, a tu ─Źinjenicu, odnosno postojanje prava na poresko oslobo─Ĺenje, nije nadle┼żan da ceni organ nadle┼żan za promenu saobra─çajne dozvole). Kad postoji poreska obaveza, porez utvr─Ĺen rešenjem pla─ça─çe se (kao i do sada) u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja. Kad je poresko oslobo─Ĺenje utvr─Ĺeno rešenjem, promena saobra─çajne dozvole vrši─çe se bez dokaza o pla─çenom porezu“, navodi se u obrazlo┼żenju zakona, prenosi N1.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE