Obrenovac, 17.05.2021

VAZDUH U SRBIJI 20 PUTA ZAGA─ÉENIJI NEGO U EU


Izvor: novosti.rs/J.SUBIN/Lokalne novine | Obrenovac, 18.02.2021.
Analiza uspe┼ínosti napla─çivanja naknada u za┼ítiti ┼żivotne sredine

Foto:J.Ili─ç


Zagadjenje vazduha u Srbiji i do 20 puta je ve─çe nego u zemljama Evropske unije.

Prihodi od eko-taksi i naknada nedovoljno se ula┼żu u rešavanje ovog problema. A, kako bi podstakli preduze─ça da smanje svoj negativan uticaj, NALED predla┼że uvo─Ĺenje viših naknada za velike zaga─Ĺiva─Źe, kao i proširenje liste onih štetnih gasova, koji se oporezuju.

Ove preporuke su, kako se navodi u saopštenju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), deo analize uspešnosti fiskalnih instrumenata u smanjenju zaga─Ĺenja. Njegova potpuna primena bi obezbedila dodatnih 18,5 miliona evra u bud┼żetu za ulaganje u zaštitu ┼żivotne sredine.

- Prema rezultatima analize, osim od proizvodnje elektri─Źne energije, veliki deo nedozvoljenih ─Źestica dolazi iz individualnih i drugih lo┼żišta. Iako su doma─çinstva glavni uzrok prekomernog pove─çanja PM10 ─Źestica, ne podle┼żu bilo kakvoj kontroli, a ure─Ĺaji za grejanje koje koriste se slobodno prodaju na tr┼żištu bez poštovanja standarda zaštite ┼żivotne sredine - navodi se u saopštenju.

Zato je preporuka, kako ka┼żu u NALED, da se pove─ça cena uglja, kako bi se gra─Ĺani podstakli da pre─Ĺu na odr┼żivije izvore energije. Gotovo 80 odsto doma─çinstava kod nas nema priklju─Źak na gas ili daljinsko grejanje, a toplane iako se najve─çim delom oslanjaju na prirodni gas, koriste mazut i ugalj.

- Ohrabruje nas da je Ministarstvo za zaštitu ┼żivotne sredine uputilo tri javna poziva lokalnim samoupravama, kojim je predvi─Ĺeno ukupno 400 miliona dinara za zamenu individualnih lo┼żišta, obnovu starih kotlarnica i pošumljavanje, a nadamo se da ─çemo uskoro videti i prve rezultate - navodi se u saopštenju.

Ukupna ulaganja u ─Źistiji vazduh koja je potrebno obezbediti procenjuju se na oko 2,3 milijarde evra, zbog ─Źega je neophodan odr┼żiv sistem finansiranja, koji ─çe se zasnivati na principu "zaga─Ĺiva─Ź pla─ça".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE