Obrenovac, 29.11.2021

ZATVOR ILI BOLNICA?


Izvor: Espreso/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 09.10.2021.
DR STEVANOVIĆ: Narkomanija je jedan od najvećih problema današnjice

Foto:Profimedia


Dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja, ovog jutra je u „Uranku“ na televiziji K1 govorila o problemu narkomanije i strategiji borbe protiv ovog, najvećeg problema današnjice.

- Trećina zatvorenika u zatvorima u Srbiji su pravosnaženo osuđeni zbog krivičnih dela u vezi sa drogom ili dilovanjem droge. NajčešÄ‡e je reč o imovinskim krivičnim delima, odnosno o krađama i razbojništvima koja u najvećem broju počine maloletnici – kazala je dr Stevanović.

- Zvanična statistika pokazuje da broj počinjenih krivičnih dela od strane osoba starosti do 18 godina stagnira, ali zabrinjava to što imamo porast upotrebe nedozvoljenih supstanci u grupi od 19 do 30 godina. Problem je u tome što fiziološku zrelost često ne prati i emocionalna, te se poseže za psihoaktivnim supstancama.

Stevanovićeva je istakla da je zbog toga važno da se ovom problemu pristupi multidisciplinarno, jer ovo nije samo pravni, već prevashodno sociološki i psihološki problem društva.

Ona je kazala i da je država pooštrila kaznenu politiku i da se danas zbog jednog džointa može završiti u zatvoru.

- Pitanje je, međutim, da li bi zbog droge trebalo da se ide u zatvor ili u bolnicu. U zatvorima mora postojati program podrške zavisnicima i ohrabruje što će jedan takav program uskoro početi da se primenuje u KPZ Sremska Mitrovica – najavila je dr Stevanović.

– Veliki problem je i to što zakonom nije uređeno pitanje posedovanja narkotika za ličnu upotrebu, odnosno, ne postoji jedinstven stav te sudovi sami procenjuju šta je to mala, a šta velika količina narkotika. Očekivati da droga nestane sa ulica je nerealno - kazala je za K1 Stevanovićeva, jer ova kriminalna aktivnost donosi velike količine novca.

- Kada je reč o saradnji zemalja na Zapadnom Balkanu, u slučaju dilovanja droge ona je najbolja moguća. Zbog toga se problem dilovanja droge ne može rešavati u okviru jedne zemlje, već samo saradnjom među državama, pre svega saradnjom na nivou policija – kazala je Ivana Stevanović.

Mlade osobe koje zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance najčešÄ‡e se za pomoć obraćaju vršnjacima, te je ključno da policija i obrazovni sistem posvete naročitu pažnju edukaciji dece već od četvrtog razreda osnovne škole.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE