Obrenovac, 27.06.2022

ZANATLIJE I MAJSTORI SVE VI┼áE PLA─ćENI


Izvor: Kurir.rs/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 13.01.2022.
Ovo zanimanje je sve tra┼żenije u Srbiji i mo┼że vam doneti dobru zaradu!

Foto:Profimedia


Potra┼żnja za odre─Ĺenom grupom visokokvalifikovanih radnika je velika širom sveta, premda se kod nas mnogi ljudi sa fakultetskom diplomom "mu─Źe" da na─Ĺu posao.

S druge strane, zanatlije i majstori prolaze odli─Źno i ovde i "preko". Sve bolje su pla─çeni, jer su deficitirani. Dosta njih je otišlo putem zapadnih zemalja, gde tako─Ĺe mogu dobro da zarade.

Me─Ĺutim, oni koji su "spretni s rukama" i znaju da rade po nekoliko zanatskih poslova, ne bave se time samo kao individualci, ve─ç ih neretko anga┼żuju i poznate, velike firme - mahom strane.

U Srbiji se, tako, sve ─Źeš─çe tra┼że monta┼żeri.

Pa┼żnju je privukao oglas u kojem tra┼że radnika za montiranje kuhinja i nameštaja, pri ─Źemu se nudi "atraktivna zarada, obezbe─Ĺen prevoz do posla, subvencionisani topli obrok (mesni ili vegetarijanski), zatim besplatna konzumacija pi─ça (sokovi, kafe) i vo─ça".

Atipi─Źni benefiti su novi "mamac" za kadrove

Tako─Ĺe, zaposleni od kompanije mo┼że da o─Źekuje privatno zdravstveno osiguranje, vredno 2.000 evra na godišnjem planu. Uz to, primetno je da se i u Srbiji širi trend "sa zapada", kada je re─Ź o brizi o mentalnom zdravlju radnika i, uopšte, o njegovom blagostanju.

Tako se me─Ĺu uslovima rada sve ─Źeš─çe pominje "dodatna pomo─ç stru─Źnjaka" za radnika, ako mu treba savet za rešavanje nekog problema, ili vezano za pravna pitanja/finansije.

Iako su radnici u prvi mah navikli da od kompanije tra┼że ono "osnovno", a to su plata, slobodni dan, odmor, bolovanje itd, ne treba zanemariti ni ove - naizgled sekundarne - benefite. Zaposlenima je, naime, sve va┼żnije da se ose─çaju zašti─çeno, posebno u doba krize.

Tra┼że poslodavce koji mogu da odgovore na njihove zahteve, u odre─Ĺenoj meri, ali i na─Źine da uštede na nekim troškovima - kao što je, recimo, anga┼żovanje savetnika ili pravnika, privatno, van okvira firme. Ovakve stvari su danas posebno bitne milenijalcima i generaciji Z.

Ako ste poslodavac, u oglasu izbegnite floskule poput "dinami─Źan kolektiv" i "prostor za napredovanje", jer je takav pristup izgubio na te┼żini, naro─Źito u eri kovida. Ono što mo┼żete da istaknete jesu obuke koje garantujete, programi za u─Źenje koje ─çete obezbediti zaposlenima kako bi jednog dana mogli da pre─Ĺu na bolju poziciju - u vašoj kompaniji.

Tako─Ĺe, vrlo bitno: svaki radnik je va┼żan. Stavite mu do znanja da je pozicija za koju aplicira zna─Źajna. Recimo, od monta┼żera nameštaja danas se tra┼żi - ne samo puko fizi─Źki posao - ve─ç i da proceni kvalitet robe, poznaje osnove elektro i vodoinstalaterskih radova, zatim da gaji afinitet prema dizajnu enterijeru.

Kako se navodi dalje u oglasu, po┼żeljno je poznavanje rada na ra─Źunaru, kao i osnovno poznavanje engleskog jezika. Mimo sklapanja, postavljanje i osiguravanja komada nameštaja, monta┼żer zaposlen u dobroj firmi u Srbiji, treba da barata i drugim veštinama: neke od njih su ekonomi─Źnost pri pru┼żanju usluga, interakcija s kolegama, razvijena svest o zaštiti ┼żivotne sredine.

Dok se neke kompanije širom sveta trude da što je više mogu─çe - koliko je do njih - smanje uticaje štetne po okolinu, isto o─Źekuju i od svog osoblja. Stoga se i od monta┼żera danas tra┼żi da doprinosi smanjenju negativnog uticaja na ┼żivotnu sredinu, ali i smanjenju troškova.

Svesno rukovo─Ĺenje resursima i materijalima, kao i odnos prema recikla┼żi, više nisu teme "rezervisane" samo za top menad┼żere koji razvijaju kampanje i strategije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE