Obrenovac, 10.05.2021

ZAKLJU─îAK JE ODMOR


Izvor: N1/FoNet/Lokalne novine | Obrenovac, 22.02.2021.
Vlada Srbije: Omogućiti da se preostali dani godišnjeg odmora iskoriste u 2021.

Foto:Pixabay


Vlada Srbije donela je Zaklju─Źak, kojim preporu─Źuje svim poslodavcima na teritoriji Srbije da zaposlenima koji nisu iskoristili sve dane godišnjeg odmora za prošlu godinu omogu─çe da taj odmor zapo─Źnu i iskoriste u 2021. godini, javlja portal Biznis.rs.

Ukoliko to nije mogu─çe, preporuka je da bar prvi deo u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno iskoriste zaklju─Źno sa 31. decembrom 2021. godine, a preostali deo zaklju─Źno sa 30. junom 2022. godine.

Preporuka je, poru─Źuju iz Vlade Srbije, i da poslodavci zaposlenima koji nisu iskoristili deo godišnjeg odmora iz 2019. godine, omogu─çe da taj deo godišnjeg odmora iskoriste najkasnije do 30. juna 2021. godine, a pre koriš─çenja pripadaju─çeg godišnjeg odmora za 2020. godinu.

Kako naglašavaju u Vladi Srbije, mnogi zaposleni nisu bili u prilici da iskoriste godišnji odmor, što zbog prirode posla u vanrednim okolnostima, usled epidemije koronavirusa ili zbog bolovanja koje su bili primorani da uzmu, jer su virusom zara┼żeni ili su, zbog kontakata sa obolelim bili u samoizolaciji.

Mada Vlada Srbije nema mogu─çnost da donese odluku kojom bi se nalo┼żilo poslodavcima da svi zaposleni dobiju mogu─çnost da iskoriste svoj godišnji odmor, predsednik UGS „Nezavisnost“ i ─Źlan Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, Zoran Stojiljkovi─ç, za portal Biznis.rs ka┼że da veruje da ─çe poslodavci ovu preporuku poslušati.

Prema njegovom objašnjenju, radi se o preporuci i prakti─Źnoj proceni, imaju─çi u vidu da je u najugro┼żenijim sektorima to pravo ve─ç uglavnom i iskoriš─çeno.

„Samo tamo gde ima i uve─çanog obima poslova, o─Źekujem protivljenje. Polazim od logike da je pad zaposlenosti zaustavljen padom broja radnih sati u Srbiji za 14 odsto ili u ekvivalentu od gotovo pola miliona radnih mesta“, rekao je Stojiljkovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE