Obrenovac, 06.05.2021

ZAKLJU─îAK ZA KORAK NAPRED


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2020.
Dobro da 4G stigne do svake ku─çe u Srbiji, za 5G ima vremena

Foto:Shutterstock


Predstavnici najve─çih mobilnih operatera u Srbiji danas su se slo┼żili da su dobra ulaganja dr┼żave u razvoj 4G mre┼że u ruralnim podru─Źjima i ocenili da bi vreme do aukcije za 5G mre┼że koja se o─Źekuje krajem slede─çe ili po─Źetkom 2022. godine trebalo iskoristiti da se prilagodi regulativa.

Na Petoj Digitalnoj konferenciji koju je onlajn odr┼żalo Udru┼żenje italijanskih industrijalaca “Konfindustrija Srbija” predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, RATEL-a te Telekoma, Telenora i VIP-a konstatovali su da je srpska telekom industrija stameno izdr┼żala porast saobra─çaja u vreme pandemije koji je na po─Źetku krize sko─Źio i 2-3 puta.

Pomo─çnik ministra Milan Dobrijevi─ç ocenio je da su svi operatori prisak pove─çanja saobra─çaja koji se kasnije u pandemiji ustalio na 50 posto pove─çanja podneli odli─Źno što je omogu─çilo da se nastavi poslovanje, u─Źenje i privre─Ĺivanje koliko je to mogu─çe.

On je istakao da je nova realnost dodatno osna┼żila shvatanje da je pristup internetu osnovno pravo svih gra─Ĺana i podsetio da u Srbiji 4G mre┼ża pokriva 96-99 odsto doma─çinstava što je više nego u nekim zemljama EU.

Istra┼żivanja od pre godnu dana su utvrdila da u Srbiji 12 posto doma─çinstava po pravilu u ruralnim podru─Źjima nema odgovaraju─çi fiksni pristup internetu pa je Ministarstvo preko podsticaja ponudilo operatorima zajedni─Źku izgradnju da bi 2025. godine i u najruralnijim krajevima Srbije internet bio dostupan za tv program i u─Źenje.

Dobrijevi─ç je ocenio da ─çe prvi rezultat biti ve─ç u 2022. godini kada ─çe internet preko širokopojasne mre┼że sti─çi do 600 naselja što je oko 90.000 doma─çinstava.

Mre┼że Elektroprivrede i ┼Żeleznice

Predstavnici operatora mobilne mre┼że pohvalili su dr┼żavne podsticaje za razvoj mre┼że u ruralnim sredinama a Marko Jovi─ç iz VIP-a apelovao je da se više koriste i potencijali mre┼ża Elektroprivrede i ┼Żeleznice koji bi se komercijalno ustupali.

Dor─Ĺe Popovi─ç iz Telenora naglasio je zna─Źaj razvoja i transportne mre┼że, i predlo┼żio nastavak razgovora kako bi se dr┼żavni podsticaji pokrivanje ruralnih podru─Źja obuhvatili i nešto du┼że deonice.

Borko Crnogorac iz Telekoma naglasio je da je do sada ta kompanija ulagala u širenje mre┼że i po udaljenim krajevima Srbije i dodao da sada dr┼żava po prvi put daje direktnu podršku kao suinvestitor.

On je naglasio da je pandemija promenila razmišljanja i da su sada ruralne lokacije postale tra┼żene za ┼żivot a vrednost im di┼że dobar internet jer se mo┼że raditi od ku─çe.

Crnogorac je naglasio da ─çe Telekom do kraja ove godine opti─Źkom mre┼żom do─çi do oko 750.000 doma─çinstava u Srbiji.

Tehni─Źki direktor RATEL-a Dragoljub Stefanovi─ç saradnju sa operatorima tokom pandemije ocenio je kao izuzetno dobru i dodao da su oni oni u pore─Ĺenju sa drugim evropskim dr┼żavama odreagovali natprose─Źno dobro na pandemiju.

Dodao je da su se tokom pandemije promenili i zahtevi stanovništva u ruralnim podru─Źijima koji su pre tra┼żili da im se omogu─çi bilo kakva komunikacija a sada kao potrebu apostrofiraju širokopojasni internet.

U─Źesnici diskusije slo┼żili su se da je odlaganje aukcije za izgradnju 5G mre┼że u Srbiji o─Źekivano.

Pojedini su se zalo┼żili da vreme do kraja slede─çe ili po─Źetka 2022. godine, kada ─çe biti aukcija, dr┼żava iskoristi da promeni deo regulative i oko gustine mre┼że i zra─Źenja, kao i propise u zaštiti ┼żivotne sredine.

Izgradnja 5G mre┼że u Srbiji potraja─çe nekoliko godina, ─Źulo se danas, u skladu sa razvojem potreba privrede gde se glavni benefiti ove mre┼że i o─Źekuju, a prve koristi mogle bi se o─Źekivati u efikasnijoj poljoprivredi.

Konferenciju ─Źije odr┼żavanje je podr┼żalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozdravili su predsednik Konfindustrije Patricio Dei Tos i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE