Obrenovac, 18.06.2021

┼ŻELITE DA KUPITE STAN?


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 12.05.2021.
Cene nekretnina u Srbiji rastu

Foto:Shutterstock


Iako je kriza izazvana pandemijom korona virusa obele┼żila celu 2020. godinu, a mnoge ljude ostavila i bez posla i prihoda, tr┼żište nekretnina u Srbiji o─Źigledno nije trpelo zbog toga.

Zapravo, podaci pokazuju da je nov─Źani obrt na ovom tr┼żištu u našoj zemlji prošle godine bio blizu 4,2 milijarde evra, a osim blagog pada na prelazu iz prvog u drugi kvartal, kada je na snazi bilo vanredno stanje, rezultati su tokom ostatka godine bilo znatno bolji u odnosu na 2019. godinu kada krize nije bilo.

U Srbiji se najdu┼że radi za stan

Kada bi ─Źovek mogao celu prose─Źnu platu da daje samo za kupovinu stana, trebalo bi da radi 17,8 godina za stan od 60 kvadrata, pokazala je statistika na kraju 2018. godine. Najpovoljniji odnos bio je 2013. godine, jer je tada za nekretninu od 60 kvadrata gra─Ĺanin Srbije morao da radi 14,4 godine.

Kod korigovanog indeksa, kada se ostvarena zarada umanji za iznos troškova ┼żivota koji osobu dovodi iznad linije siromaštva, u 2018. godini je bilo potrebno nešto manje do 24 godine na liniji apsolutnog siromaštva da bi se obezbedio stan, što je tre─çina o─Źekivanog trajanja ┼żivota.

Broj godina potrebnih da se kupi nekretnina u Srbiji zna─Źajno je ve─çi od ostalih zemalja regiona. Tako su, na primer, 2018. godine do stanova najbr┼że stizali u Hrvatskoj (9,5 godina), zatim u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini (9,9), i na kraju u Crnoj Gori (11).

Beograd je veoma visoko po ovom indeksu i na globalnom nivou, pa se glavni grad Srbije nalazi odmah iza Hongkonga, Pariza i Londona, a ispred Singapura i Tokija.

Sli─Źno, i indikator odnosa cene nekretnine i iznosa njenog godišnjeg rentiranja ukazuje na broj godina potrebnih da se kupljena novoizgra─Ĺena nekretnina rentira kako bi se isplatila njena kupovna vrednost. Vrednost indikatora za Beograd, odnosno potreban broj godina iznajmljivanja stana da bi se njegova kupovna vrednosti isplatila je 23.

Cene rastu širom Evrope

Analize tr┼żišta isti─Źu da je u poslednjih nekoliko godina evidentan rast cena novoizgra─Ĺenih stambenih objekata u Srbiji, a posebno u Beogradu. Ovaj trend nije karakteristi─Źan samo za Srbiju. Cene nekretnina rastu od 2015. godine u ve─çini evropskih zemalja. U odnosu na 2007. vrednost kvadrata novogradnje je duplirana.

Ina─Źe, rast standarda i prose─Źnih plata stanovništva pozitivno uti─Źe na rast cena svih proizvoda, pa i nekretnina. Povoljne kamatne stope na stambene kredite tako─Ĺe uti─Źu na rast cena kroz rast tra┼żnje, navode analiti─Źari.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE