Obrenovac, 27.06.2022

DECA NA TELEFONE NAVU─îENA KAO NA HEROIN


Izvor: Kurir.rs/S.Trajkovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 24.05.2022.
Neki zavr┼íe na le─Źenju jer zanemare osnovne ┼żivotne potrebe i napuste ┼íkolu

Foto:Shutterstock


Roditelji, na┼żalost, veoma kasno primete da njihovo dete ima problem, ka┼że dr Ivica Mladenovi─ç

Virtuelni prostor ima nivo adiktivnosti heroina, ka┼że za Kurir psihijatar Ivica Mladenovi─ç, na─Źelnik Klinike za bolesti zavisnosti. On navodi da, na┼żalost, tu ne vidi rešenje jer je to veoma privla─Źan prostor za decu i mlade.

Dnevna bolnica

Institut za mentalno zdravlje ima jedinstvenu dnevnu bolnicu za zavisnike od 12 do 18 godina, a tu su i neka deca koja su, navodi naš sagovornik, zbog zavisnosti odustala od školovanja.

- Roditelji, na┼żalost, veoma kasno primete da njihovo dete ima problem. Prepoznaju da je dete u problemu tek kad po─Źne da zanemaruje osnovne ┼żivotne potrebe - ka┼że on.

Dodaje da je rizi─Źno ako neko dete provede više od dva sata onlajn.

- To dete je pod rizikom, mada ne zna─Źi još uvek da je zavisnik. S druge strane, da bi se govorilo o zavisnosti ili o zloupotrebi, moraju da postoje neki drugi parametri. Istra┼żivanje je pokazalo da 20 odsto njih zapostavlja osnovne ┼żivotne potrebe i upravo su to deca koja dolaze na le─Źenje. To zna─Źi da propuštamo 50 do 60 odsto dece koja bi mogla da do─Ĺu ranije na le─Źenje. Ona bi imala mnogo bolje rezultate, s obzirom na to da ovi dolaze u završnoj fazi - rekao je on.

Dijagnoza i terapija

Kako ka┼że, dijagnoza ne postoji, ali terapija postoji.

- Svetska zdravstvena organizacija je usvojila samo dijagnozu zavisnosti od video-igara na internetu. Jasno je da je internet industrija veoma profitabilna. Kada bismo svu decu na neki na─Źin opomenuli da provode previše vremena onlajn i ako bi se granica od 13 godina podigla na minimum 16 godina, ili najbolje na 18 godina, onda bi ljudi koji zara─Ĺuju od društvenih mre┼ża bili u velikom problem - ka┼że Mladenovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE