Obrenovac, 29.11.2021

ZAKON NE PREPOZNAJE SILOVANJE U BRAKU, A MNOGO ┼ŻENA TRPI!


Izvor: Kurir.rs/S.T./Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2021.
Do┼żivljavaju stra┼íne traume, NI NE ZNAJU DA ONE NI┼áTA NE MORAJU!

Foto:Profimedia


Silovanje u braku, kao i svi ostali oblici nasilja, ostavljaju velike traume po ┼żenu

Svaki ne┼żeljeni polni odnos, pa makar on bio i u vezi ili braku – je silovanje.

Ovo je jedno od najstrašnijih oblika nasilja, mnogo ┼żena ga trpi, i gotovo da se ne prijavljuje.

┼Żene ─Źesto nisu svesne da ne moraju da pristanu na seksualni odnos sa svojim partnerom, ukoliko to ne ┼żele.

Ukoliko to urade mimo svoje volje, u pitanju je seksualno zlostavljanje, iliti silovanje u braku.

Silovanje u braku, kao i svi ostali oblici nasilja, ostavljaju velike traume po ┼żenu.

Psihološkinja Sne┼żana Repac rekla je da samo silovanje po sebi strašan i traumati─Źan ─Źin za jednu ┼żenu, a da je to posebno teško kada se desi u braku.

- Bitan je odnos izme─Ĺu dva ─Źoveka, naro─Źito kada oni ┼żive u zajednici. Kada do─Ĺe do silovanja u braku, ta trauma je velika jer je to osoba koja je poznata, i kojoj je ┼żena dala poverenje. Ona je nekada bila voljena, nasilnika mo┼żda i danas voli, ali iz nekog razloga u tom braku više nema odnosa ljubavi, ve─ç odnosa mo─çi, kontrole i porobljavanja. Ta trauma je mo┼żda gora, jer je najpre ljubav prega┼żena, od toga postoje o┼żiljci, a kad se na to doda i nasilje nad telom i duhom, to je dramati─Źno – mišljenja je Repac.

Ono što je najviše pora┼żavaju─çe jeste to da je velika ve─çina ljudi mišljenja da je seksualni odnos u braku obaveza, bez obrzira na to da li ga ┼żena ┼żeli ili ne.

Silovanje u braku u Krivi─Źnom zakoniku ne postoji kao stavka.

U Krivi─Źnom zakoniku, u ─Źlanu 194, stoji da „Ko primenom nasilja, pretnjom da ─çe napasti na ┼żivot ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugro┼żava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje ─Źlana svoje porodice se ka┼żnjava zatvorom od tri meseca do tri godine”.

Ipak, pomena silovanja u bra─Źnoj zajednici tu nema.

Da silovanje u braku nije izdvojeno definisano u Krivi─Źnom zakoniku, potvrdila je advokatica Jasna Kolakovi─ç Smiljani─ç. I dodala da krivi─Źno delo silovanje iz ─Źlana 178 obuhvata i ovu situaciju, odnosno sve u kojima postoji obljuba pod prinudom, silom ili pretnjom.

- ┼Żene ina─Źe retko prijavljuju krivi─Źno delo silovanje. U krivi─Źnopravnoj nauci je poznato da je tamna brojka kriminaliteta kod ovog dela me─Ĺu najve─çim. Silovanje u braku prijavljuju još manje zato što ne znaju da je ka┼żnjivo, kao i usled patrijarhalne kulture koja je dominantna na ovim prostorima, a koja u─Źi ┼żenu da su seksualni odnosi u braku njena obaveza, što je izrazito opasan i štetan diskurs.

- Krivi─Źno delo silovanje nije teško dokazivo ukoliko se na vreme - odmah nakon doga─Ĺaja prikupe svi dokazi, ukoliko ┼żena odmah prijavi krivi─Źno delo, sa─Źuvaju se svi tragovi, ode kod lekara i obavi neophodne preglede, kao i ako postoje dokazi da je pru┼żala otpor. Sva ova procedura je, me─Ĺutim, izrazito stresna i naporna za ┼żenu u trenutku kada je pre┼żivela napad koji ─çe ostaviti posledice za ceo njen ┼żivot, kada je izrazito ranjiva, pa i iz tih razloga ┼żena ─Źesto odabere da ne prijavi krivi─Źno delo – rekla je Kolakovi─ç Smiljani─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE