Obrenovac, 04.12.2021

U TOKU IZMENE ZAKONA O EKSPROPRIJACIJI


Izvor: Kurir.rs/Novostii/S.B./Lokalne novine | Obrenovac, 15.10.2021.
Ako imate nelegalne objekte, ne─çe vam biti pla─çeno po tr┼żi┼ínoj ceni VE─ć PO GRA─ÉEVINSKOJ

Foto:Shutterstock


Dr┼żava je rešila da ubrza pripremu graditeljskih poduhvata. U toku su izmene zakona o eksproprijaciji. I to kako bi se na brz i efikasan na─Źin ovaj postupak sprovodio. Nova verzija predvi─Ĺa još kra─çe rokove. Me─Ĺu predlo┼żenim novinama je i obra─Źun naknade za eksproprijaciju nelegalno sagra─Ĺenih objekata. Umesto po tr┼żišnoj, kvadrati gra─Ĺeni bez dozvole, nadokna─Ĺiva─çe se po - gra─Ĺevinskoj vrednosti.

Nadle┼żni objašnjavaju da su postoje─çi propis morali da dorade zbog sve ve─çeg broja projekata koje Vlada prepoznaje kao projekte od posebnog zna─Źaja.

- Ukazala se potreba da se postupci eksproprijacije koji se vode u te svrhe regulišu na nešto druga─Źiji na─Źin u smislu rokova za postupanje upravnih organa, kao i prava i obaveza korisnika eksproprijacije - stoji u obrazlo┼żenju Nacrta.

Ukoliko poslanici potvrde prelo┼żena rešenja, svi postupci koji se vode u skladu sa ovim zakonom bi─çe - hitni, jer se pokre─çu i vode u javnom interesu. Sada ─çe biti mogu─çe i privremeno zauzimanje zemljišta, najdu┼że do tri godine, dok se radi na va┼żnom dr┼żavnom projektu. To se dešava radi smeštaja radnika, materijala, mašina ili izvo─Ĺenja radova koji su u funkciji izgradnje objekta.

Korisnik eksproprijacije, pre rušenja zgrade, mora da obezbedi zakupcu stana u društvenoj ili dr┼żavnoj svojini, koriš─çenje drugog odgovaraju─çeg stana u javnoj svojini sa pravima zakupca na neodre─Ĺeno vreme. Skra─çeni su rokovi za postupanje nadle┼żnih institucija. Za odlu─Źivanje o predlogu dozvole za pripremne radnje uveden je rok od 15 dana od dana prijema kompletne dokumentacije. Opština ─çe, ako za┼żivi novo rešenje, mo─çi da donese delimi─Źno rešenje o eksproprijaciji, kada nije mogu─çe o ─Źitavoj nepokretnosti odlu─Źiti istovremeno. Sve se obavlja isklju─Źivo prema podacima iz Katastra.

- Kada je predmet eksproprijacije zemljište na kome je izgra─Ĺen objekat suprotno zakonu za koji nije okon─Źan postupak ozakonjenja, vlasnik takvog objekta ima pravo na naknadu za izgra─Ĺeni objekat u visini procenjene gra─Ĺevinske vrednosti tog objekta - stoji u Nacrtu izmena i dopuna ovog zakona. - Prava na nepokretnosti u dr┼żavnoj ili društvenoj svojini, sa upisanim pravom koriš─çenja ili bez njega, mogu se rešenjem opštinske uprave oduzeti ili ograni─Źiti po zahtevu lica iz ─Źlana 4. ovog zakona, ako to zahteva javni interes.

Nepokretnosti koje su predmet eksproprijacije mogu pre─çi u svojinu javnih preduze─ça ili društva ─Źiji je osniva─Ź dr┼żava, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava. Uslov je da oni mogu imati pravo svojine i na objektu radi ─Źije izgradnje se eksproprijacija sprovodi. Nosilac prava javne svojine ima pravo na naknadu za eksproprijisanu nepokretnost samo ako je istu stekao uz neki trošak, jer su mogu─çe prenos svojine i bez naknade.

Izmene se ne─çe odnositi na ranije zapo─Źete procese.

- Predvi─Ĺeno je da ─çe se postupci eksproprijacije zapo─Źeti u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, a nisu okon─Źani do dana stupanja na snagu ovog zakona, nastaviti po propisima koji su va┼żili do dana stupanja na snagu ovog zakona - jedan je od predlo┼żenih ─Źlanova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE