Obrenovac, 15.07.2024

ŠTA OTKRIVA O VAMA 13 CIFARA S LIČNE KARTE


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 06.02.2023.
JBMG broj ostaje do kraja ┼żivota, Hrvatska ga ve─ç ukinula! Mo┼że li se ZLOUPOTREBITI?!

Foto:Kurir Televizija


Postoji nekoliko brojeva kojima smo obele┼żeni od ro─Ĺenja, svi se menjaju osim jednog - mati─Źnog broja, koji nam ostaje do┼żivotno. Broj pasoša, li─Źne karte, povlastice za javni prevoz, broj studentskog indeksa, zdravstvene knji┼żice, menjamo nekoliko puta, dok ─Źuveni JMBG ostaje jedan i jedini za ┼żivota.

On se sastoji od 13 cifara do kojih se dolazi na isti na─Źin u svim dr┼żavama koje su nekad bile sastavni deo SFRJ.

Šta predstavlja mati─Źni broj

Forma broja je DDMMGGGRRBBBK, pri ─Źemu su DD dan ro─Ĺenja, MM je mesec ro─Ĺenja a GGG godina (poslednje tri cifre – na primer, umesto 1980. uzima se 980). RR je oznaka politi─Źke regije u kojoj je gra─Ĺanin ro─Ĺen (kod onih koji su ro─Ĺeni pre 1976. godine kada je JMBG uveden, to je oznaka mesta tadašnjeg prebivališta). Taj RR broj kod stranaca koji nisu bili dr┼żavljani SFRJ bio je 01 (ako ┼żive u Bosni i Hercegovini), 02 (u Crnoj Gori)… pa sve do 09, što je oznaka za strance na Kosovu. Beogra─Ĺani imaju broj 71. BBB je jedinstveni broj. Za muškarce je to broj izme─Ĺu 000 i 499, a za ┼żene od 500 do 999. Poslednja oznaka K je kontrolna i do te cifre se dolazi malo posebnim prora─Źunom.

Stoga, ako bi neko tajno došao u posed samo vašeg broja li─Źne karte mogao bi da otkrije kada ste ro─Ĺeni, u kom delu zemlje i u kom gradu ste ro─Ĺeni, kod ste pola... dajte mašti na volju pa bi situacija bila mnogo opasnija ako taj neko ima odre─Ĺeni motiv da vas prona─Ĺe ili vaše podatke zloupotrebi - šteta bi mogla da bude nepovratna.

Jedinstveni mati─Źni broj gra─Ĺana ili osobni dentifikacioni broj? U ─Źemu je razlika izme─Ĺu ova dva dokumenta koji su na prvi pogled potpuno isti, a ipak nisu!

Gra─Ĺani su za godinu dana imali više od 400 pritu┼żbi u vezi sa zaštitom podataka o li─Źnosti, a najve─çi broj odnosio se na rad MUP, rekao je danas poverenik za zaštitu podataka o li─Źnosti Milan Marinovi─ç. On je istakao da se pritu┼żbe na MUP odnose na to što ─Źuva podatke iz krivi─Źnih prijava po kojima nije bilo sudske realizacije. On se osvrnuo i na praksu u EU prema kojoj je JMBG prevazi─Ĺen i ukida se.

- Srbija bi mogla da ukine JMBG jer taj broj otkriva i previše podataka o li─Źnosti. JMBG bi mogao da zameni neki li─Źni broj koji bi bio neutralniji i imao manje podataka o li─Źnosti. Ipak, mislim da ─çe se to teško u Srbiji desiti jer tehni─Źki JMBG ve─ç upotrebljavamo svugde - navo je on.

Mati─Źni broj u Hrvatskoj ide u prošlost

Dr┼żavni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske ┼Żarko Kati─ç izjavio je da se mati─Źni broj gra─Ĺana, s prestankom va┼żenja Zakona o mati─Źnom broju, više ne─çe tra┼żiti u slu┼żbenim evidencijama ni u privatnom sektoru jer je na snazi Zakon o li─Źnom identifikacijskom broju koji je donet pošto je JMBG otkrivao i previše podataka o li─Źnosti.

- Mati─Źni broj gra─Ĺana više se ne─çe tra┼żiti, kako u slu┼żbenim evidencijama Hrvatske, tako i u privatnom sektoru, poput banaka. Ovim prestaje odre─Ĺivanje mati─Źnog broja gra─Ĺana i potreba njegova tra┼żenja bilo koje javne ili privatne institucije - rekao je Kati─ç tokom rasprave o kona─Źnom predlogu Zakona o prestanku va┼żenja Zakona o mati─Źnom broju.

Novi Zakon o zaštiti podataka o li─Źnosti u Srbiji

Podsetimo, primena novog Zakona o zaštiti podataka o li─Źnosti u Srbiji je po─Źela 2019. godine, ali mnoga pitanja u ovom propisu i dalje su ostale nejasna poput onog ko sme da ima uvid u naše mati─Źne brojeve i adrese ili ko ima pristup podacima o preminulima?

Ova pitanja veoma su va┼żna za gra─Ĺane Srbije, ali su i u novom zakonu ostala nedore─Źena tvrdili su tada pravnici, dok su iz Ministarstva pravde uveravali da je novi zakon potpuno uskla─Ĺen sa evropskim direktivama u oblasti zaštite podataka o li─Źnosti, predstavnici stru─Źne javnosti u Srbiji smatraju da je gori od starog iz 2008. godine.

Pravnici ka┼żu da pojedini vidovi obrade podataka, poput video-nadzora, zaštite JMBG-a i podataka umrlih osoba, u novom zakonu nisu ure─Ĺeni, te da postoji velika mogu─çnost zloupotrebe. Me─Ĺutim, neki smatraju da je prilikom pisanja ovog novog zakona, više pa┼żnje posve─çeno zaštiti prava stranih investitora u Srbiji, nego pravima gra─Ĺana naše zemlje.

Stanojla Mandi─ç, zamenica poverenika za informacije od javnog zna─Źaja rekla je tada za "Politiku" da novi Zakon o zaštiti podataka o li─Źnosti sledi novu evropsku regulativu, ali prepisuje opštu uredbu o zaštiti podataka bez konkretizacije odre─Ĺenih principa, dodaju─çi da to daje prostor za pravnu nesigurnost i za nejasno─çe u primeni i tuma─Źenju mnogih odredaba.

- Od po─Źetka smo zastupali stav da je Srbiji potreban novi zakon o zaštiti podataka o li─Źnosti zato što je, pri donošenju prethodnog, propuštena prilika da se mnoge stvari, koje su bitne za ┼żivot i zaštitu prava gra─Ĺana, dovedu u red. Propušteno je da se urade ─Źesti oblici obrade podataka poput video-nadzora, snimanja javnih prostora, biometrije, a zaštita podataka umrlih u ranijem zakonu je bila ure─Ĺena, ali u novom nije - naglasila je ona tada.

Prema njenim re─Źima, zakon koji je tada stupio na snagu doneo je više nejasno─ça nego prethodni.

- Novi zakon stvara konfuziju i prilikom ─Źitanja. To sam ─Źula i od kolega iz dr┼żavnih organa, ali oni ne smeju javno da ka┼żu da je zakon nejasan. Ispalo je da je jasan samo Ministarstvu pravde. Nadam se da ─çe ministarstvo razumeti potrebu da doradi zakon u pojedinim delovima gde je njegova primena nemogu─ça - zaklju─Źuje Mandi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE