Obrenovac, 17.05.2021

STI┼ŻE ZAKON O TROTINETIMA


Izvor: mondo.rs/Aleksandra Vasi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 17.04.2021.
Voza─Źka dozvola, ograni─Źena brzina, registracija, kazne - evo ┼íta bi sve moglo da pi┼íe u njemu

Foto:MONDO/Predrag Vuji─ç


Novim zakonom kona─Źno ─çe biti rešeno da li voza─Źi elektri─Źnih trotineta mogu da voze po kolovozu, biciklisti─Źkim stazama ili po trotoaru pri ograni─Źenoj brzini, ka┼żu iz Agencije za bezbednost saobra─çaja.

Agencija za bezbednost saobra─çaja ─çe u okviru izmene Zakona o bezbednosti saobra─çaja regulisati status elektri─Źnih trotineta u saobra─çaju u Srbiji, potvr─Ĺeno je za MONDO.

Direktor Agencije za bezbednost saobra─çaja Duško Peši─ç rekao je da su elektri─Źni trotineti jedna od najva┼żnijih stavki koja ─çe biti obuhva─çena izmenama zakona koje se o─Źekuju narednih meseci.

"Odluka mora uskoro biti doneta i postoji nekoliko varijanti. Gotovo je izvesno da ne─çe smeti da se voze kolovozom zbog nebezbednosti, ali ostaje pitanje kako ─çe se regulisati u peša─Źkim zonama nešto što dosti┼że brzinu od 90 kilometara na ─Źas. Postoji opcija da ─çe brzina biti zakonski propisana, ali to je odluka koja treba zakonski da se donese", ka┼że za MONDO direktor Agencije za bezbednost saobra─çaja. 

Kako sada stvari stoje, elektri─Źni trotineti najpribli┼żniji su peša─Źkim zonama. 

"Ako se donese odluka da se voze po biciklisti─Źkim stazama, to zna─Źi da ste ih zabranili u delovima grada gde biciklisti─Źkih staza nema, a takvih delova i gradova ima mnogo. Zbog toga to nije najbolje rešenje i moraju se uzeti u obzir sve specifi─Źnosti našeg saobra─çaja. Postoji šansa da se usvoji zakon po kome ─çe se elektri─Źni trotineti voziti samo po trotoaru, brzinom hoda, a to je nekih šest do osam kilometara na ─Źas", ka┼że Duško Peši─ç za MONDO. 

Tek kada se to reguliše, pre─çi ─çe se na deo koji se odnosi na uslove koje elektri─Źni trotinet treba da ispuni da bi  bio u─Źesnik u saobra─çaju. 

"Osim zakonski odre─Ĺene brzine i dela puta, novim zakonom bi─çe regulisano koju zaštitnuopremu treba da ima upravlja─Ź elektri─Źnog trotineta, da li ─çe kaciga biti obavezna, da li ─çe svaki trotinet morati da ima svetlosnu signalizaciju i prsluke. O svemu tome se detaljno raspravlja", ka┼że direktor Agencije za soabra─çaj. 

OMETA VOZA─îE U 74 ODSTO SLU─îAJEVA

Prema pojedinim istra┼żivanjima, tri ─Źetvrtine elektri─Źnih trotineta nalazi se u  Beogradu. Oko 58 odsto voza─Źa smatra da upravlja─Źi elektri─Źnog trotineta ometaju njihovo kretanje na na─Źin da su voza─Źi bili primorani da njima promene i prilagode brzinu i na─Źin kretanja, dok 74 odsto voza─Źa u anketama tvrdi da im pojava elektri─Źnog trotineta na kolovozu u zna─Źajnoj meri odvra─ça pa┼żnju.

VOZA─îKA DOZVOLA I PRAVILO DESNE STRANE?

Profesor Saobra─çajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujani─ç ka┼że za MONDO da je veoma va┼żno da se donese novi zakon.

"Sve više je ┼żalbi voza─Źa, ali i pešaka, autobusa javnog gradskog saobra─çaja, na problem koje izazivaju voza─Źi elektri─Źnih trotinetaZakonom o bezbednosti saobra─çaja moramo da ga svrstamo u odre─Ĺenu kategoriju, a tek onda da mo┼żemo da ka┼żemo da je elektri─Źni trotinet bezbedno vozilo", ka┼że Milan Vujani─ç. 

Osim što mora da se zna koje su adekvatne površine po kojima smeju da se voze, treba utvrditi i  da li su oni koji upravljaju elektri─Źnim trotinetom obavezani da poštuju zakon o bezbednosti saobra─çaja.

"Ako se utvrdi da su oni voza─Źi i da su obavezni da poštuju zakon o bezbednosti, to dalje zan─Źi da im je neophodna voza─Źka dozvola. Mora da se zna da li trotinet ima obavezu da poštuje pravilo desne strane, da li sme da se vozi površinom predvi─Ĺenom za pešake. Trenutno, biciklisti moraju da imaju svetloobojeni prsluk i kacigu, dok se elektri─Źni trotineti voze bez zaštite i svetlosne signalizacije", ka┼że Vujani─ç. 

Dok ovaj zakon ne stupi na snagu apeluje se da se elektri─Źni trotineti ne voze kolovozom i da se koriste samo trotoari i biciklisti─Źke staze uz maksimalno poštovanje pešaka i biciklista, ka┼żu iz Agencije za bezbednost saobra─çaja Srbije. Na trotinetima ne bi trebalo da se prevoze deca koja stoje ispred njih, dok u uslovima  smanjene vidljivosti treba nositi reflektuju─çe prsluke. 

Pri izradi novog zakona, Radnoj grupi MUP  pomo─çi ─çe podaci koje im je dostavilo Evropsko udru┼żenje saobra─çajnih policija (TISPOL) o zakonskoj regulativi nekoliko zemalja za elektri─Źne bicikle i trotinete. Prilikom donošenja propisa koji regulišu ovu oblast bi─çe koriš─çena iskustva drugih zemalja, ka┼żu iz Agencije za saobra─çaj. 

ŠTA SU URADILE DRUGE ZEMLJE?

Francuska je nedavno promenila zakon po kome su svi elektri─Źni dvoto─Źkaši imali satus pešaka. Sada im je zabranjeno kretanje trotoarom, mogu da se kre─çu pored kolovoza i biciklisti─Źkim stazama.Na biciklisti─Źkim stazama maksimalna brzina je 25 kilometara na ─Źas, a a na kolovozu 45. Kazne za kršenje su i do 1.500 evra. Deca od osam godina ne smeju da voze, a ona od osam do 12 moraju da imaju zaštitnu kacigu. Uz to, zabranjena je vo┼żnja sa slušalicama i prevoz više osoba.

U Holandiji je uvedena registracija elektri─Źnih trotineta, koji su zabranjeni za mla─Ĺe od 16 godina.  Obavezna je voza─Źka dozvola i kaciga za one ─Źiji trotineti imaju ve─çu brzinu od 25 kilometara na ─Źas. U Belgiji je maksimalna dozvoljena brzina 25 kilometara na ─Źas, ali ako idu trotoarom onda je brzina samo šest kilometara na ─Źas. Holandija i Belgija dozvoljavaju vo┼żnju i kolovozom, ali samo desnom stranom bli┼żoj trotoaru. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE