Obrenovac, 10.05.2021

ZNATE LI KOLIKO JE PUTA BOMBARDOVANA NAŠA PRESTONICA?


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 08.04.2021.
Malo Beograđana ima tačan odgovor, mladi nemaju predstavu o Vaskrsu 1944.

Foto:kurir.rs/arhiva/Youtube Printscreen


Većina građana zna da je pre 80 godina bombardovan Beograd, ali i da je Srbija doživela još dva bombardovanja u proteklih osam decenija, savezničko na Vaskrs 1944. godine i NATO u proleće 1999. godine, pokazala je anketa Tanjuga.

Međutim, za većinu mladih ispitanika bombardovanje iz 1944. je potpuna nepoznanica.

Jedan stariji sugrađanin kaže da je bombardovanje Beograda 1941. godine ratni zločin koji je naneo višestruku štetu nasoj zemlji, narodu i kulturi.

"Treba da im služi na čast, bombardovanjem je u jednoj sekundi nestalo 350.000 starih knjiga iz XII I XIII veka, sa željom da se izbriše identitet jednog naroda", rekao je on.

Za šestoaprilsko bombardovanje, ali i savezničko tomom Drgog svetskog ratam znale i dve učenice srednje škole u Beogradu koje se nadaju da se takve stvari više nikada neće ponoviti.

"Treba da odražavamo dobre odnose sa našim susedima i treba da živimo u budućnosti a ne u prošlosti", smatra jedna od njih.

Penzioner iz Beograda skreće pažnju na činjenicu da je Beograd u Drugom svetskom ratu oba puta bombardovan na Vaskrs i da je strašno to što je Srbija doživela.

"Bombardovali su nas najpre Nemci, pa Englezi, a zatim i NATO trupe. Čak 19 najjačih sila na svetu bombarduje jednu malu, slobodnu zemlju od 6 miliona stanovnika. Kakva mizerija!", dodao je.

Penzionerka iz Beograda nije znala koliko puta je Beograd bombardovan ali se jasno seća poslednjeg bombardovanja 1999. godine.

"Smatram da je užasno to sto su nam uradili a posledice toga osećaju se i danas".

Nekoliko mladih nije znalo koliko puta je Beograd bio bombardovan, a neki su se i dvoumili.

Pojedini sugrađani pokazali su da znaju ove istorijske podatke, ali na pitanje o bombardovanju u Srbiji nisu želeli da se izjašnjavaju.

.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE