Obrenovac, 10.05.2021

ISPEKLI ZANAT PREKO EKRANA


Izvor: novosti.rs/Lj.BEGENIŠIĆ/Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2021.
Formirana nacionalna onlajn baza lekcija za dualno obrazovanje

Foto:novosti.rs/Arhiva


Uprkos korona-režimu nastave, praktična znanja su prethodnih meseci na daljinu sticali i učenici četvorogodišnjih i trogodišnjih profila srednjih stručnih škola, koje primenjuju model dualnog obrazovanja.

To je bio poseban izazov, jer on podrazumeva proces učenja kroz rad sa instruktorima iz kompanija.

Zato je do kraja prošle godine snimljeno čak 1.200 lekcija, od kojih se 764 nalaze u nacionalnoj onlajn bazi koja je kreirana za osam područja rada. Za bazu su, između ostalog, birani predmeti koji imaju procese učenja uz rad.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić pojašnjavajući način na koji su lekcije snimane naglašava da su nastavnici iz srednjih stručnih škola i instruktori iz kompanija zajedno snimali časove.

- Snimljene lekcije u detalje objašnjavaju kako se odvija neki prosec u zavisnosti o kom je obrazovnom profilu reč - kaže naša sagovornica.

Ona ističe da ova baza služi za aktivan proces nastave, ali će od pomoći biti i osmacima koji treba da se opredele za neku od škola.

Budući mali maturanti, mogu tako na RTS planeti da pogledaju sve časove koji se nalaze u bazi i na osnovu ponuđenog materijala da se opredele za neku od stručnih škola sa dualnim obrazovanjem.

U procesu snimanja časova za nacionalnu onlajn bazu za dualno obrazovanje učestvovale su kompanije "Simens", "Jat tehnika", kragujevački "Mind", Helikopterska jedinica MUP-a, Vojska Srbije, a učestvovalo je i 25 škola, od čega 11 škola koordinatora. Na ovom spisku su Vazduhoplovna akademija Beograd, tehničke škole iz Užica i Požege, Škola za tekstil i dizajn iz Leskovca, Hemijskotehnološka škola iz Subotice, Građevinska škola iz Beograda, Srednja stručna škola Kragujevac, Tehnička škola GSP Beograd, Mašinska škola Pančevo, Elektrotehnička škola "Mihailo Pupin" iz Novog Sada i Tehnička škola "Ivan Sarić" iz Subotice.

KORIST UČENICIMA I PRIVREDI

MINISTARSTVO prosvete zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju kreiralo je Master plan na osnovu koga će biti donete izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju.

- Tim izmenama biće relaksirani uslovi za privrednike kako bi lakše ušli u sistem - kaže Gabrijela Grujić. - Biće uvedena i digitalizacija dualnog obrazovanja kojom će biti omogućena komunikacija između škola i kompanija u vezi sa upisom kako bi se ispoštovale potrebe tržišta, ali i jača veza između nastavnika iz škola i instruktora iz kompanija. Svi oni iz različitih područja rada biće umreženi, što će olakšati njihovu saradnju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE