Obrenovac, 17.05.2021

ZAŠTO PSI NAPADAJU SVOJE VLASNIKE?


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2021.
Psi koji napadnu svoje vlasnike idu na eutanaziju...

Foto:Profimedia/Printscreen


U Senti se dogodila nesreća u kojoj je stradao četvorogodišnji dečak D. B. kada su ga psi izujedali nasmrt.

Kako smo saznali dete su napali doga i rotvajler, a mediji prenose da su oba psa u vlasništvu roditelja tragično nastradalog dečaka.

Ipak, nije retkost da psi napadnu članove porodice sa kojima i žive, a u prilog tome nam govori i slučaj u Pančevu gde je pre dve godine staford usmrtio Radojku Munjeran (66) u dvorištu porodične kuće, inače majku vlasnika psa.

Ovo je samo jedan u nizu tragičnih slučajeva, a kako bismo otkrili zbog čega ljubimci napadaju svoje vlasnike, čiji napadi neretko budu završeni smrtnim ishodom, pitali smo ljude od struke.

" Imao sam sličan slučaj sa biglom na Novom Beogradu, vlasnici su bili mekani prema njemu, on je postao vođa čopora i kada je vlasnica uradila nešto što njemu nije odgovaralo napao je. Izgrizao je po usnama, a onda je napao i vlasnika, njega jeizujedao po rukama, zaključali su se u sobu i zvali mene. Kada sam se pojavio na vratima, meni je izujedao stomak, jednostavno pas treba da se dresira, da se radi sa njim, da se ne bude mekan i popustljiv, nikako da mu se dozvoli da on preuzme vođstvo u kući", objasnio nam je Marko, beogradski veterinar.

Veterinar nam je rekao i da psi mogu da budu izrevoltirani, pa da napadnu ljude.

"U slučaju dečaka iz Sente možda je dete uradilo nešto što je razbesnelo rotvajlera koji ga je napao, doga nije sklona takvim napadima, pa pretpostavljam da je ona krenula za rotvajlerom u napad. Sa psima mora da se radi, roditelji moraju da uče decu kako da se ophode prema njima", objasnio nam je veterinar.

Takođe, Marko nam je rekao da vlasnički psi koji pokažu agresivno ponašanje prema vlasniku odmah budu uspavani i za njih više nema života.

S druge strane dreser Siniša Renovica kaže za Espreso da je nemoguće da vlasnički pas nije do trenutka napada pokazao agresivno ponašanje, odnosno, da je nemoguće da je pas bio dobrica i da je napao vlasnika odjednom.

" Ako se vaš pas ponaša devijantno, jednostavno nenormalno još u ranom dobu, kao štene, odmah morate da reagujete i radite na njemu. Dosta tu ljudi naprave greške kod odgoja psa, to se prepoznaje od malih nogu kao štene je bio takav, nisu se posvetili da ga socijalizuju ili da se obrate nekome da to proceni i na kraju krajeva, ako vidiš takvo ponašanje kod psa napraviš uslove za njegovo držanje", objasnio nam je Renovica.

Siniša kaže da su rotvajleri plemenite i dobre životinje i da njihovo ponašanje isključivo zavisi od pristupa vlasnika.

"Nije svaki pas, za svakog vlasnika. Ovakvo ponašanje agresivno može da bude stečeno kod pasa, a može i da bude genetska predispozicija. Da je ovde pitanje genetske predispozicije i ranije bi se videla ta netrpeljivost psa prema detetu, tako da mislim da ovde pas nije dovoljno socijalizovan", objašnjava nam dreser.

Podsetimo, dečak je preminuo od posledica ujeda na svoj četvrti rođendan odmah po prijemu u bolnicu, a dva psa koja su napala dečaka, ali i treći koji se nalazio u dvorištu porodične kuće, odvezena su kombijem zoohigijene i biće uspavana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE