Obrenovac, 04.12.2021

ZA PROMENU STOLARIJE PRIJAVITE SE U OPŠTINI


Izvor: Alo.rs/Svetlana Đorđević/Lokalne novine | Obrenovac, 13.09.2021.
Potrebna su dva papira, a rok je 2o dana!

Foto:Alo/Ilustracija


Potrebno je popuniti formular Ipriložiti fotokopiju lične karte svih članova domaćinstva, rešenja o porezu i legalizaciji...

Gradovi i opštine počeli su još krajem avgusta da raspisuju javne pozive za subvencije za zamenu stolarije, kotlova zagrejanje i izolaciju, a u ovom projektu povećanja energetske efikasnosti učestvuje ukupno 67 lokalnih samouprava. Proverite da li je vaša opština među njima, da ne biste zakasnili za prijavu.

Za ove namene Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo je 224 miliona dinara, dok su lokalne samouprave opredelile još oko 235 miliona dinara.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, u celom ovom poduhvatu nema povlašćenih i prioritet nisu oni koji se prvi prijave ili najsiromašniji.

Svi kriterijumi, kako naglašava, jasno su defi nisani pravilnicima koje su usvojile sve lokalne samouprave.

U tim pravilnicima je defi nisano da svi zainteresovani građani imaju rok od 21 dan od dana raspisivanja poziva da se prijave za polovinu iznosa koje će im finansirati država zajedno sa lokalnim samoupravama, kako bi zamenili svoju stolariju, kotlove za grejanje i izolaciju.

Uz formular koji popunjavaju koji se dobija u lokalnoj samoupravi, a dostupan je i na njihovom sajtu, građani prilažu i kopije lične karte svih članova domaćinstva, rešenja o porezu, rešenja o legalizaciji ili potvrdu da je pokrenut proces legalizacije i poslednji račun za struju.

Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade, potrebna su još dva papira - potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

Osnovni kriterijum za odabir za sufinansiranje je energent na koji se grejete, odnosno prednost će imati oni koji koriste energente koji zagađuju životnu sredinu ili koji se mnogo troše za tu namenu, kao i oni koji nemaju termičku izolaciju kuće ili stana.

Kako ide plaćanje

Ako neko hoće da promeni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za to je potrebno oko 1.500 evra. Domaćinstva koja uđu u program subvencija plaćala bi 50 odsto tih troškova, dok bi 25 odsto bilo finansirano iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, a preostalih 25 odsto iz jedinice lokalne samouprave.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE