Obrenovac, 02.07.2022

┼ŻIVOT POSLE SMRTI POSTOJI, NAU─îNICI TVRDE


Izvor: Kurir.rs/NG/Lokalne novine | Obrenovac, 19.05.2022.
U mozgu se razvijaju 'ZOMBI' ─çelije, evo ┼íta se ta─Źno de┼íava i koliko dugo traje

Foto:Profimedia


┼Żivot posle smrti postoji, bar onaj biološki, pošto pojedine ─çelije ljudskog mozga ostaju aktivne nekoliko sati nakon što ─Źovek umre, tvrde nau─Źnici u novoj studiji, a prenosi Nacionalna geografija.

Pojedine ─çelije, kako navode nau─Źnici u istra┼żivanju objavljenom u "Sajantifik riportu", ne samo što su aktivne, ve─ç mogu i da rastu. Radi se o glijalnim ─çelijama, prate─çim ─çelijama u ljudskom mozgu koje ne spadaju u neuronske, ve─ç koriste za ishranu, zaštitu i potporu neuronima i oko njih obrazuju mijelinski omota─Ź.

Ovakve karakteristike glijalnih ─çelija, zbog kojih su dobile nadimak "zombi" ─çelije, otkrio je tim na ─Źijem ─Źelu je bio D┼żefri Leb, šef odseka za neurologiju na ─Źikaškom Medicinskom koled┼żu Univerziteta Ilinois.

- Ve─çina studija pretpostavlja da se u mozgu sve zaustavlja kada srce prestane da kuca, ali to nije slu─Źaj. Naši nalazi ─çe biti neophodni kako bi se tuma─Źila istra┼żivanja ljudskih mo┼żdanih tkiva, pošto ovakve promene na glijalnim ─çelijama do sada nisu bile precizno ustanovljene - ka┼że on.

Leb objašnjava da nije iznena─Ĺuju─ça aktivnost glijalnih ─çelija posle smrti.

- Glijalne ─çelije su inflamatorne i njihov zadatak je da "po─Źiste" okolinu posle ošte─çenja mozga, kao što su nedostatak kiseonika ili mo┼żdani udar - ka┼że Leb.

Ovakvi rezultati istra┼żivanja mogli bi da budu veoma zna─Źajni u drugim studijama koje izu─Źavaju uzorke mozga, jer nau─Źnici, koji se bave istra┼żivanjem neuroloških oboljenja, do sada nisu uzimali u obzir posmrtnu aktivnost glijalnih ─çelija. Drugim re─Źima, istra┼żivanja neuroloških oboljenja sada ─çe biti znatno preciznija, navodi RT, a prenosi Sputnik.

Ali ─Źak ni "zombi" ─çelije ne ┼żive zauvek. Istra┼żivanje nau─Źnika koje je predvodio D┼żefri Leb utvrdilo je da su glijalne ─çelije aktivne 24 sata posle smrti, a da se posle toga ne mogu razlikovati od mo┼żdanog tkiva koje po─Źinje da se raspada.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE