Obrenovac, 05.10.2023

ZABRANA PUŠENJA U JAVNIM ZATVORENIM PROSTORIMA


Izvor: Kurir.rs/J.S.Spasić/Lokalne novine | Obrenovac, 04.03.2023.
Ko gubi, a ko dobija, a evo kolika je NOVČANA KAZNA ako vas uhvate sa cigaretom

Foto:Shutterstock


Ne samo da ugostitelji i država neće smanjiti prihode totalnom zabranom pušenja u javnim zatvorenim prostorima, nego će ih i povećati! Ovo za Kurir kaže dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja u Sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu.

- Za to imamo dokaze iz drugih država koje su isto učinile, počev od susedne nam Mađarske. Našim zakonom svi će biti na dobitku, počev od građana čije zdravlje čuvamo jer 95% obolih od raka pluća su pušači - kaže dr Jelena Janković.

Još crno na belo neviđen Nacrt dopune Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji podrazumeva zabranu pušenja svih pa i elektronskih cigareta, u svim javnim zatvorenim prostorima, a koji je podigao veliku buru u javnosti, zapravo je u matičnoj kući - Ministarstvu zdravlja u završnoj fazi usaglašavanja.

- Predložili smo da kazne za pravna lica budu do milion dinara, a za fizička 10.000, što je zapravo ista sankcija kao i u postojećem zakonu. Međutim, u toku je usklađivanje s ostalim zakonima baš u vezi s tim kaznama. Kada to završimo, konačan predlog ide na javnu raspravu, a trudićemo se da bude što brža, kako bi predlog zakona što pre bio usvojen. Po okončanju javne rasprave i dobijanja komentara sastaje se komisija u Ministarstvu zdravlja koja sačinjava konačan predlog dopune Zakona - objašnjava Jankovićeva.

Budući da je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, najavljujući ovakav zakon, pozvala javnost da "izvrši pritisak na Ministarstvo finansija koje tvrdi da država od cigareta zarađuje novac", jasno je da nacrt nije još u resoru finansija.

- Akcize na cigarete će i dalje biti primenjene. Manje će se pušiti, ali za prihode imamo obrazloženja koja ćemo potkrepiti primerima drugih zemalja u kojima su pokazali da prihodi nisu smanjeni totalnom zabranom pušenja. Naprotiv. Nije tačno da će manje ljudi dolaziti u ugostiteljske objekte, svi će dolaziti na ručak. Hoćete, recimo, da dovedete dete u restoran i ručate porodično, a nećete da idete jer je zagušljivo. Ako vam neko kaže: "Uđite slobodno, nema pušenja, nema dima, sigurno da ćete ući". Studije u Mađarskoj, Irskoj, Kini, Gruziji, Danskoj pokazala su da je promet u restoranima povećan nakon totalne zabrane pušenja - ističe Jankovićeva.

Kada prođe javna rasprava, nacrt šalju na mišljenje svim ministarstvima i resorima koja učestvuju u sprovođenju zakona.

- To su Republički sekretarijat za zakonodavstvo, Ministarstvo finansija, Ministarstvo turizma. Nakon saglasnosti svih njih i pribavljenih mišljenja priprema se procedura za usvajanje koja ide na Vladu, pa ka Skupštini - objašnjava Jankovićeva.

Nacrt dopuna Zakona načinjen je još 2021, a sada ga aktivira nova ministarka zdravlja i usklađuje sa svetom.

- To je stari predlog koji sada dorađujemo u skladu sa preporukama SZO, a glavna novina je što su dodate elektronske cigarete i što se totalna zabrana odnosi i na njih. I verujte, čak i pušači podržavaju opciju zabrane jer će pre provesti vreme i sedeti u čistom restoranu u kom se ne puši nego u oblaku dima - kaže pomoćnica ministarke zdravlja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE