Obrenovac, 04.07.2022

ZNA─îAJNA POMO─ć ZA PORODICE SA DECOM


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2021.
Ve─ça nov─Źana izdvajanja za roditelje, mama jo┼í ─Źekaju bolje nadoknade ISPLATE I DO 10. GODINE

Foto:Shutterstock


Posle gotovo ─Źetiri godine od donošenja, Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom pretrpeo je ozbiljne promene. Sve prvoro─Ĺene bebe posle Nove godine dobi─çe 300.000 dinara, a njihove mame mo─çi ─çe da dobiju i finansijsku podršku za kupovinu stana.

Me─Ĺutim, uprkos reakcijama roditelja i stru─Źne javnosti da ovaj propis diskriminiše pojedine ┼żene, još uvek nije došlo do o─Źekivanih izmena.

Mame i dalje o─Źekuju garantovanu naknadu bar u visini republi─Źkog minimalca i tokom perioda nege deteta, zatim smanjenje broja meseci koji ulaze u obra─Źun naknada sa 18 na 12, postizanje ravnopravnog polo┼żaja porodilja koje samostalno obavljaju delatnosti, kao i prepoznavanje porodica koje imaju više od ─Źetvoro dece.

- Novac koji ─çe mame dobiti za prvo dete u iznosu od 300.000 dinara je dobra stvar, ali treba misliti pre svega na sigurnost porodilja. Ako ima u bud┼żetu viška novca trebalo bi ga dati ┼żenama na porodiljskom koje imaju zaradu manju od republi─Źkog minimalca i izjedna─Źiti prava preduzetnica sa ostalim zaposlenim - ka┼że Jovana Ru┼żi─Źi─ç iz udru┼żenja "Centar za mame".

Udru┼żenja roditelja su saglasna u tome da preduzetnice koje za vreme trudni─Źkog odsustva privremeno ne odjave delatnost imaju pravo na pun iznos naknade zarade, pravi─Źan obra─Źun kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale upla─çene doprinose za obavezno socijalno osiguranje i na kraju da mogu da prenesu porodiljsko na tate.

Da je parovima koji se odlu─Źuju za stvaranje porodice više nego potrebna pomo─ç i materijalna stabilnost jasno je pokazala prošla godina. Tada je, prema podacima Republi─Źkog zavoda za statistiku, zabele┼żen rekordno negativan prirodni priraštaj. U Srbiji je prvi put ro─Ĺeno manje od 62.000 beba.

Da ovaj zakon, donet po hitnom postupku i bez javne rasprave, od po─Źetka nije bio "na pravom putu", pokazuju i neke od izmena koje su se ve─ç desile prošlog leta. Tada je i Ustavni sud proglasio neustavnom odredbu po kojoj majke koje su rodile decu sa invaliditetom nisu imale pravo na naknadu zarade i novac za tu─Ĺu negu i pomo─ç, ve─ç su morale da se odlu─Źe za jedno od ta dva. U isto vreme je izmenama zagarantovana i minimalna naknada porodiljama tokom prva tri meseca bebinog ┼żivota, kao i ona koja se ti─Źe izjedna─Źavanja prava poljoprivrednih osiguranica sa ostalim mamama.

- Razlozi za donošenje ovog zakona proizlaze iz analize njegove dosadašnje primene u praksi i potrebe izmena i dopuna postoje─çih zakonskih rešenja u cilju njegovog unapre─Ĺenja posebno u delu populacione politike - stoji u obrazlo┼żenju. Nivo fertiliteta je ispod potreba proste reprodukcije i zahteva definisanje politika u cilju zaustavljanja daljeg pada. U Srbiji je ova stopa u 2000. iznosila 1,46 dece po ┼żeni, a narednih dvadeset godina oscilirala je na nivou od oko 1,4 do 1,5.

Isplata do desete godine

Roditeljski dodatak za prvo dete se ispla─çuje jednokratno i umesto dosadašnjih 100.000 bi─çe 300.000 dinara. Za drugo ostaje iznos od 240.000 i dobija se u 24 mese─Źne rate, po 10.000 dinara, dok tre─çe dete u porodici prima po 12.000 u 120 mese─Źnih rata. ─îetvrta beba na 120 rata dobija po 18.000 dinara. Uz dr┼żavnu pomo─ç, mnoge lokalne samouprave imaju i sopstvene mere za podsticaj nataliteta, pa daju nov─Źanu pomo─ç ili odre─Ĺene olakšice roditeljima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE