Obrenovac, 05.12.2021

ZA OVIH 7 POSLOVA VAŽE NOVA PRAVILA


Izvor: Kurir.rs/Telegraf Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 24.10.2021.
Više od 40.000 radnika radi na ovaj način, evo koje su prednosti

Foto:Profimedia/Shutterstock


Ukupan broj prijavljenih sezonskih radnika od kako je primenjen Zakon o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla, je 44.000 radnika.

Reč je o sezoncima koji su angažovani u poljoprivrednom sektoru legalno kroz novi sistem, a kako smo se uverili, sve više je i radnika iz inostranstva.

Kako navode u resornom ministarstvu time je smanjen broj radnika "na crno".

- Prednosti za radnike jasne: sigurnost, staž, zdravstvena zaštita, dok kada je reč o poslodavcima, imaju uredno prijavljene radnike, uz minimalne troškove - navode nam.

To znači i da nema krivičnih prijava i troškova lečenja povređenih radnika po poslodavce ukoliko to takve situacije dođe.

Naime, ovim Zakonom se štite prava radnika kao što su penziono osigiranje, zaštita od povreda na radu, zadržavanje zdravstvenog osiguranja i socijalnih davanja, kao i praćenje istorije rada.

Prema podacima radnici koji su na sezonskim poslovima najčešće su angažovani radnici koji imaju između 46 i 60 godina, to je oko 50 odsto.

Dalje, procenjuje se da u Srbiji više od 55.000 domaćinstava u proseku godišnje angažuje radnike za kućne poslove privremeno ili povremeno kao i da oko 10.000, uglavnom žena radi godinama na takvim poslovima, a da nisu prijavljeni i ne ide im za to radni staž.

Novi poslovi se "uvlače" pod sistem

Zbog toga, radno angažovanje osoba koje obavljaju pomoćne poslove u kući kod više porodica u toku jednog meseca, biti regulisano poput sezonskih radnika u poljoprivredi u određenim delatnostima.

Tako, prema dosadašnim pozitivnim rezultatima primene Zakona u poljoprivredi, planirana su proširenja sprovođenja Zakona na pozive kao što su čuvanje dece, čišćenje kuća i zgrada, fizičke poslove, utovar, istovar, kao i peranje sudova, konobarosanje i dostavljanje hrane.

Zakon o radnom angažovanju radnika zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima primenjuje se od 1. januara 2019. godine i predstavlja proširenje Zakona o sezonskim poslovima, koji je regulisao povremeni rad u sektoru poljoprivrede do tog vremena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE