Obrenovac, 06.05.2021

ZAŠTO SE SVE VIŠE ODRASLIH VRAĆA U ŠKOLSKE KLUPE?


Izvor: Espreso/Blic.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 02.05.2021.
I oni jure petice!

Foto:Printscreen


Želja da se u odrasloj dobi vrate u klupe i završe školu, kod pojedinaca se javlja iz više razloga – neki žele da lakše pronađu posao, drugi bi da nauče da čitaju, ali i da ne "kaskaju" za razvojem tehnologija.

Tako, kroz đačke muke prolaze i oni stari "pola veka" koji, kada dođe na red ocenjivanje, takođe žele da budu najbolji i dobiju peticu. S druge strane, tu su i ljudi koji su na margini društva, kao što su pripadnici romske nacionalnosti, koji žele da se školuju i zato im je svaka pomoć institucija, civilnog sektora i ustanova veoma važna, piše 24sedam.

Upravo tako je i u školi za odrasle "Braća Stamenković", koja se nalazi blizu Slavije, a koja broji više od 90 odsto romske populacije među učenicima. Generacije u ovoj školi su mešovite, većina polaznika ima više od 15 godina, retko su to mlađi, ali sve više ima i starijih koji su ušli u šestu deceniju života.

Psihološkinja Tatjana Radović, koja već 17 godina radi u ovoj školi, ističe da Romi dolaze ovde da završe školu kako bi ušli u sistem.

– Mi ulazimo u njihove kuće i naselja i molimo ih za njihovo dobro da dolaze u školu. Često nam dolaze i povratnici iz inostranstva, koji se nisu tamo obrazovali ili nisu uspeli da nostrifikuju diplomu – ističe Radovićeva.

Ona naglašava da se te osobe osveste i shvate, u nekoj životnoj dobi, da im je osnovna škola neophodna, a pogotovo ako žele da polažu za B kategoriju ili da zasnivaju stalni radni odnos u nekoj firmi, a to je najčešće "Gradska čistoća".

Prema njenim rečima, ima i onih koju su sa druge strane zaposleni, radno aktivni, mobilni, ali da upravo zato žele da iskoriste tu "drugu šansu", napreduju i školuju se.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE