Obrenovac, 04.12.2021

ŽENE SVE ČEŠĆE TUKU MUŠKARCE!


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 26.10.2021.
Da li muškarci mogu biti žrtve nasilja žena i kome da se u tom slučaju obrate gotovo da je u našem društvu i dalje tabu-tema

Foto:Pixel2013


Biljana Ćulafić, psihoterapeut specijalizovana za seksualne traume i traume nasilja i Vića Mitrović, pisac koji se bavi graničnim oblastima u ljudskoj psihologiji, govorili su na Kurir televiziji na temu nasilja u porodici.

- U poslednje vreme postoje institucije koje brane muškarce koji su žrtve nasilja, ipak, tih institucija je manje jer je ipak dominantinije nasilje nad ženama - rekao je Mitrović.

- Sve je više nasilja nad muškarcima i to nije samo fizičko nasilje već je tu i psihičko nasilje. Imala sam skoro ženu koja je trudna i koja kaže da tuče svog muža zato što joj rade hormoni. Muškarci se često stide da priznaju da su maltertirani, a imaju i zabranu jer im često žene kažu kakav si ti muškarac kad uzvraćaš ženi fizički. Muškarci nisu naučili da iskazuju emocije na pravi način, pogotovo tugu ili bes - rekla je Biljana Čuflaić i dodala da je glavni problem kod nasilja neadekvatna komunikacija.

Iako se o nasilju nad muškarcima retko priča, ono je i te kako prisutno.

- Žene su u poziciji kako najčešće vrše nasilje prema deci i muškarcima je manipulacija decom. Pričaju loše deci o ocu i deca počinju da imaju odbojnost prema njemu. Vrlo često je udružena česta porodica protiv jedne osobe - navela je Biljana Ćuflaić.

Vića Mitrović istakao je da je nasilje sveukupno pojačano tokom korone.

- Ono što ja vidim kod tutorskih vlast, dešava se upravo to kad dete treba da poseti jednog ili drugog roditelja. Jedna vrsta veoma suptilnog nasilja koja traje godinama i ostavlja jedan pečat na budućim generacijama, gde oni rastu u jednoj atmosferi koja zaista nije normalna. Sve moguće novine govore o tome da je nasilje drastično poraslo tokom lokdauna. Pogotovo kada smo svo bili upućeni jedni na druge. Ljudi nisu navikli da budu skupa u četiri zida i onda je primećeno pojačano nasilje, pogotovo nad ženama, ali i nad muškarcima i decom - kaže Vića Mitrović.

Biljana Ćuflaić otkrila je i kako prepoznati i izaći iz kruga nasilja.

- Ne možemo sami izaći iz kruga nasilja. Postoji tenzija, koja sve više raste, zatim se događa nasilje, a nakon toga medeni mesec. To je trenutak kada žrtva dobija moć. Nasilnik ili nasilnica izlazi u susret, povlači se, daje darove i pokazuje neko lepo lice, nakon čega ponovo dolazi nasilje. Do prekida kruga dolazi kada osoba uđe u medeni mesec i shvati da je sada sve dobro, ali da uskoro opet neće biti dobro - kaže Biljana Ćuflaić, psihoterapeut.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE