Obrenovac, 01.07.2022

ZA 3 MESECA DIZEL POSKUPEO VIŠE OD 20 DINARA


Izvor: Kurir.rs/Blic Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 14.06.2022.
Cena nafte u svetu sve veća, još veća poskupljenja najavljuju se za leto

Foto:Shutterstock


Narednih sedam dana evrodizel ćemo plaćati po ceni od 209 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 po 198 dinara za litar. Na nedeljnom nivou to je poskupljenje za tri, odnosno za pet dinara.

Za tačno tri meseca, koliko ima da je značajnije počelo da poskupljuje gorivo po celom svetu, u Srbiji je litar dizela poskupeo za više od 20 dinara, a litar benzina za 17 dinara. Tačnije, 11. marta litar evrodizela je koštao 188 dinara, a benzina 176 dinara.

Vlada Srbije produžila je trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna 2022. godine, što znači da će se i narednih nekoliko nedelja, petkom, formirati novi cenovnik na pumpama u Srbiji. Vrlo je verovatno da ova uredba bude produžena i tokom jula, saznaje Blic.

Gorivo je poslednjih nedelja prilično poskupelo i po regionu.

Zemlja/ Cena evrodizela/ Cena benzina

Grčka 220/ 270

Severna Makedonija 189/ 207

Albanija 230/ 221,94

BiH 196/ 187

Crna Gora 184/ 193

*Cena su sve u dinarima po litru

Nafta poskupljuje i na berzama

Cena nafte dostigla je 123 dolara i vraća se na rekordne nivoe. Pre tri nedelje barel je bio jeftiniji i do 14 dolara, a najave međunarodnih finansijskih institucija idu u pravcu da treba očekivati još veće cene.

Američka investiciona banka Goldman Saks smatra da već visoke cene nafte i benzina treba ovog leta još više da porastu kako bi se podstakla nova proizvodnja "crnog zlata" i obeshrabrila potrošnja.

Banka sa Vol Strita sada predviđa da će cena sirove nafte Brent u proseku iznositi 140 dolara po barelu u periodu između jula i septembra, u odnosu na prethodnu prognozu od 125 dolara po barelu.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre neki dan da je za našu zemlju problem što jedino tankerima možemo da dopremimo rusku naftu do hrvatskog naftovoda Janaf, a da je šestim paketom sankcija upravo to zabranjeno.

Vučić je dodao da umesto toga možemo samo da dobijamo iračku naftu preko naftovoda Kirkuk.

Kaže da će, prema nekim predviđanjima, nafta poskupeti čak na 150 ili 170 dolara po barelu, ali da će na to uticati i velika potrošnja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE