Obrenovac, 08.05.2021

ŽENE, NIŠTA OD JEDNAKOSTI JOŠ 136 GODINA


Izvor: Espreso/Telegraf.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2021.
Novi izveštaj poražavajuć za lepši pol, broj godina povećan

Foto:Profimedia


Postizanje globalnog rodnog paritera će trajati još 136 godina navodi se u novom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF), dok je u prethodnoj proceni pominjano da će biti potrebno ipak 100 godina. 

WEF taj paritet meri na četiri načina: ekonomsko učešće i mogućnosti, obrazovanje, zdravstvo i političko osnaživanje. Podaci koje je organizacija ispitala pokazali su da se jaz u političkom osnaživanju značajno povećao od izveštaja iz 2020. godine, dok se ekonomsko učešće tek neznatno poboljšalo.

- Nadamo se da će ovaj izveštaj služiti kao poziv na akciju liderima da postave rodni paritet kao centralni cilj naših politika i praksi, za upravljanje oporavkom nakon pandemije, a u korist ekonomije i našeg društva - rekla je Sadia Zahidi ispred Svetskog ekonomskog foruma.

Grupa je procenila da će ekonomskom jazu među polovima "za zatvaranje" biti potrebno još 268 godina. Ti podaci još uvek ne odražavaju u potpunosti uticaj pandemije, koja bi mogla pogoršati stvari. Napredak ka rodnom paritetu, čak, zastaje u nekoliko velikih ekonomija i industrija.

Žene se zapošljavaju sporije nego muškarci

To je delimično zbog toga što su žene češće zaposlene u sektorima koji su najviše pogođeni karantinom, navodi se, u kombinaciji sa dodatnim pritiscima pružanja nege i brige kod kuće. Iako udeo žena među kvalifikovanim profesionalcima raste, razlike u prihodima i oskudan broj žena na rukovodećim mestima i dalje predstavljaju probleme, izvestio je WEF.

Žene su tokom pandemije izgubile posao po višim stopama od muškaraca, i zapošljavaju se sporije nego jači pol. Kada su se škole i druge ustanove zatvorile, žene su neproporcionalno preuzele brigu o deci, kao i kućne poslove i brigu o starijima. To je pojačalo stres i naštetilo njihovoj produktivnosti, prenosi CNN.

Ukupna razlika među polovima najmanja je u nordijskim zemljama, a prednjače Island, Norveška, Švedska, Finska. Sjedinjene Države zauzimaju 30. mesto po rodnom paritetu. Ujedinjene nacije su prošlog septembra procenile da bi posledice pandemije mogle "gurnuti" još 47 miliona žena u siromaštvo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE