Obrenovac, 22.01.2022

7.UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2020.
Izbori 2020.

Foto:Promo


Program ove stranke, koja na predstojeće izbore 21. juna izlazi pod rednim brojem 7. predstavljen je na konferenciji za novinare :

Program Ujedinjene demokratske Srbije: Srbija u EU

Koalicija pod nazivom "Ujedinjena demokratska Srbija", koju čine organizacija "Srbija 21", Stranka moderne Srbije, stranke okupljene u Vojvođanski front i Građanski demokratski forum (GDF), predstavili su danas program sa kojim će izaći na izbore na svim nivoima, a kao glavne ideje oko kojih su se okupili, istakli su napredovanje Srbije ka EU i političku borbu protiv sadašnje vlasti.

Marko Đurišić iz "Srbija 21" kazao je da je za tu koaliciju zajednička borba za evropske, moderne i demokratske vrednosti Srbije i da žele da zastupaju građane koji će izaći na predstojeće izbore i pored svih, kako navodi, pritisaka, pretnji, dezinformisanja.

Upitan da li koalicija ima program za rešavanje kosovskog problema, Đurišić je istakao da su jedino sigurni u to da se do toga može doći samo kroz dijalog Beograda i Prištine, koji bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da se vodi kroz posredovanje EU.

"Taj dijalog ne može da se vodi netransparentno i tajno", kazao je Đurišić i naveo da će se zalagati da parlament bude mesto na kojem će se o tome diskutovati.

Upitan da li u koaliciji "postoji mesta za Liberalno demokratsku partiju (LDP)", Đurišić je kazao da LDP nije deo koalicije Ujedinjene demokratske Srbije i neće biti to ni na predstojećim izborima, a da će od članova Demokratske stranke samo Gordana Čomić biti na njihovoj listi.

Aleksandar Olenik iz GDF kazao je da koalicija Ujedinjena demokratska Srbija građanima pruža "treću opciju - između vlasti i nacionalista, i sa jedne i sa druge strane" i da nudi borbu za zapadnu Srbiju.

Upitan o litijama u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, Olenik je kazao da crkva ne bi trebalo da se bavi politikom ni u jednoj zemlji, niti bi trebalo da organizuje proteste.

"Crkva treba da plaća porez i da se bavi verskim pitanjima, a ne politikom, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori i celoj Evropi", kazao je Olenik.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije navela je da se na osnovu kratkog perioda koliko je SMS bojkotovala rad parlamenta videlo da su prave odluke bile prekid bojkota, vraćanje u parlament i učešću na izborima.

"Pokazali smo da je moguće da se kroz institucije menja sistem i mislimo da je borba kroz institucije u svakom smislu nezamenjiva", kazala je Macura.

Prema njenim rečima, u koaliciji su oni koji su se okupili oko želje da nedvosmisleno nastave put Srbije ka Evropskoj uniji.

Bojan Kostreš iz LSV-a rekao je da je celom Vojvođanskom frontu drago što su našli saveznike u centralnoj Srbiji sa kojima će se, kako kaže, zajedno boriti da budu alternativa nacionalističkoj i centralističkoj vlasti Aleksandra Vučića, ali i nacionalističkoj i centralističkoj opoziciji.

Prema njegovim rečima, grupacija su koja želi da se na zakonom propisan, parlamentarni način, kroz izbore, iako su izborni uslovi loši, suprotstave postojećoj politici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE