Obrenovac, 22.01.2022

SPECIJALNA MISIJA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 02.06.2020.
ODIHR šalje Specijalnu misiju za ocenu parlamentarnih izbora u Srbiji

Foto:N1


Slu┼żba OEBS za demokratske institucje i ljudska prava (ODIHR) šalje Specijlanu misiju za ocenu parlamentarnih izbora u Srbiji (SEAM), koja planira da po─Źne rad 5. juna. Rok za prijavu na konkurs ODIHR za osoblje Specijalne misije za ocenu izbora u Srbiji istekao je danas.

Na osnovu poziva Srbije za posmatranje parlamentarnih izbora 21. juna, i u skladu sa svojim mandatom, ODIHR se priprema za raspore─Ĺivanje Specijalne misije za procenu izbora (SEAM) za te izbore, piše na sajtu.

ODIHR preliminarno planira da Misija zapo─Źne rad ve─ç u petak, 5. juna, u Beogradu.

ODIHR tra┼żi spoljne konsultante za mesta šefa misije i njegovog zamenika, tra┼żi i politi─Źkog analiti─Źara, analiti─Źara finansija predizborne kampanje, izbornog analiti─Źara, analiti─Źara za registraciju bira─Źa, pravnog analiti─Źara i analiti─Źara medija. Njihovi poslovi su privremeno ugovoreni i trajac╠üe oko ─Źetiri nedelje. Kandidati moraju biti dr┼żavljani dr┼żava ─Źlanica OEBS-a, sem dr┼żavljana Srbije.

U svojoj proceni aktivnosti potrebne za posmatranje izbora, ODIHR piše da je uzeo u obzir nalaze svog izveštaja iz novembra 2019. o pripremi izbora u Srbiji i "zabrinutosti koje su izrazile zainteresovane strane".

To su, izme─Ĺu ostalog, "pitanja koja se odnose na poverenje u sprovo─Ĺenje postupaka na dan izbora, ta─Źnost bira─Źkog spiska, vo─Ĺenje kampanje, posebno u pogledu moguc╠üeg zastrašivanja bira─Źa i potencijalne zloupotrebe dr┼żavnih resursa", piše u tekstu.

"Vec╠üina prethodnih preporuka ODIHR-a nije sprovedena, a specifi─Źni aspekti koji bi mogli zaslu┼żivati pa┼żnju posmatra─Źke misije ODIHR-a uklju─Źuju sprovo─Ĺenje kampanje, finansiranje kampanje i izveštavanje u medijima", piše u izveštaju o Srbiji iz 2019.

Na osnovu nalaza iz tog izveštaja, ODIHR je preporu─Źio da se u Srbiji rasporedi Misija za posmatranje parlamentarnih izbora.

Pored osnovnog tima analiti─Źara, u tom iszveštaju s kraja prošle godine je bilo planirano da ODIHR zatra┼żi od dr┼żava-─Źlanica OEBS-a 30 dugoro─Źnih posmatra─Źa koji bi pratili izborni proces u celoj Srbiji, kao i 200 kratkoro─Źnih posmatra─Źa radi prac╠üenja postupaka na dan izbora i radi prac╠üenja medija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE