Obrenovac, 27.11.2021

IZVE┼áTAJ CENTRA ZA PRA─ćENJE IZBORA I IZBORNIH PROCEDURA


Izvor: N1/FoNet,Lokalne novine | Obrenovac, 05.06.2020.
CPI: Pet nacionalnih TV stanica i N1 ispoštovale zakonsku obavezu

Foto:N1


Pet nacionalnih TV stanica i N1 ispoštovale su zakonsku obavezu pra─çenja u─Źesnika izborne kampanje, iako samo tri televizije od njih - RTS, B92 i N1 imaju specijalizovane emisije posve─çene izborima, navodi se u danas predstavljenom Medija monitoringu za prošlu nedelju koji je sproveo Centar za pra─çenje izbora i izbornih procedura (CPI).

U analizi CPI se isti─Źe da je pove─çano prisustvo izbornih tema u programu šest posmatranih televizija, iako se i dalje 70-90 odsto programa ne odnosi na izbore. Rezultati monitoringa pokazuju da se tonalitet izveštavanja medija o politi─Źkim akterima razlikuje od televizije do televizije.

Kako se isti─Źe, dok neke televizije izveštavaju uglavnom neutralno, druge su sklone da izveštaju više pozitivno ili više negativno. Medija monitoringom nisu obuhva─çene emisije sa politi─Źkim temama u kojima su u─Źestvovali analiti─Źari, ali su pra─çene aktivnosti dr┼żavnih funkcionera, mada je konstatovano da one nisu tretirane kao deo izborne kampanje, s obzirom da, kako ka┼żu u CPI, dr┼żavni funkcioneri nisu govorili o temama vezanim za izbore.

U analizi dnevnih novina, isti─Źe se da su u štampi politi─Źki akteri uglavnom ravnomerno zastupljeni, izuzev Kurira koji je predstavio samo tri izborne liste - Ujedinjena demokratska Srbija (50 odsto zastupljenosti), SNS (33 odsto) i Pokret obnove Kraljevine Srbije - POKS sa 17 odsto.

Konstatovano je i da list Danas nema posebno rubriku posve─çenu izborima.

Tako─Ĺe je napomenuto da u dnevnim novinama nema zna─Źajnijeg oglašavanja politi─Źkih stranaka izuzev POKS. Centar je najavio da ─çe na dan izbora organizovati anonimne izlazne ankete na 40 bira─Źkih mesta na opštini Vo┼żdovac. Tako─Ĺe je u planu i posmatra─Źka misija CPI koja ─çe obi─çi oko 300 izbornih mesta na teritoriji Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE