Obrenovac, 25.01.2022

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE NOVE SRPSKE POLITIČKE MISLI


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 03.06.2020.
Vukadinović: SNS i SPS jedini sigurno u parlamentu, šansa za Šapića, SRS i PSG

Foto:Printscreen


Opozicija o bojkotu izbora nije mislila na vreme i kako se primakao datum izbora mnogi su našli opravdanja da na njih izađu, izjavio je Đorđe Vukadinović, politički analitičar i još uvek poslanik aktuelnog saziva Skupštine Srbije. Predstavio je i najnovije istraživanje javnog mnjenja Nove srpske političke misli, prema kojem će Srpska napredna stranka izvesno zabeležiti ubedljivu pobedu na izborima 21. juna.

Vukadinović je za N1 rekao da iako je dugo bio skeptičan prema bojkotu, neće učestvovati na predstojećim izborima, pre svega, zbog "severnokorejske atmosfere" jednoumlja tokom vanrednog stanja, sa velikim vođom koji svakog dana odlučuje o životu i smrti.

Posle toga, kako je rekao, bilo bi neumesno da se pravimo da se ništa nije desilo, da je sve u redu, i da imamo normalne izbore. Uprkos tome, jedan deo opozicije je našao razloge za izlazak na izbore, i tu Vukadinović ne misli samo na Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića, već i na pojedine osnivače Saveza za Srbiju, poput Milana Stamatovića i Nebojše Zelenovića, delove DS-a i SDS-a koji su danas u koaliciji Ujedinjena demokratska Srbije, kao i na Zorana Živkovića koji je takođe potpisnik Sporazuma sa narodom ili pokret Dosta je bilo koji se još koleba.

Upitan da li bi upravo nezadovoljstvo građana zbog događaja koji su pratili uvođenje vanrednog stanja, moglo da bude motiv za opoziciju da se opredeli da ipak izađe na izbore, Vukadinović je rekao da bi, ali samo ukoliko bi iza takve odluke stali svi zajedno.

Ocenio je i da se Vučiću očigledno žuri, iako bi pobedio i kada bi izbori bili održani na jesen, ali da je procenio da je "nahvatao dovoljno kandidata" i pokrio sve - i stare i mlade, i one za Evropu i one za Rusiju, i komuniste i četnike - "imate svega, kao na nekom buvljaku".

Od kada je opozicija saopštila da razmišlja o bojkotu, Vučić sa svog stanovišta uspešno radi na stvaranju iluzije pluraliteta, i na izborima će imati veći problem da SNS ne osvoji preterano mnogo glasova, istakao je Vukadinović.

Naime, najnovije istraživanje Nove srpske političke misli pokazuje da bi SNS, u slučaju da izađu i glasaju za svoje političke preferencije svi koji imaju svoj politički stav, imao 41-42 odsto, ali da - ukoliko na izbore izađu samo oni koji tvrde da će sigurno glasati - onda podrška naprednjacima narasta na preko 60 odsto.

Kada je reč o koaliciji SPS-JS, Vukadinović kaže da se njihov potencijalni rezultat kreće između 10 i 15 odsto, ali da očekuje da će se SNS narednih nedelja potruditi da to bude bliže 10 odsto.

Vukadinović je rekao i da bi Savez za Srbiju, kada bi učestvovao na izborima, imalo rezultat sličan SPS-u, sa kojim bi se borio za drugo mesto. Međutim, pošto SZS bojkotuje izbore, prelasku cenzusa od tri odsto su najbliži SPAS Aleksandra Šapića, Srpska radikalna stranka i Pokret slobodnih građana.

Međutim, birači koji ne podržavaju naprednjake i socijaliste su još neodlučni, i ukoliko bi na izbore izašli samo oni koji tvrde da će sigurno glasati, onda je i ulazak tih stranaka u parlament pod znakom pitanja.

Komentarišući odluku Saveta REM-a da zabrani emitovanje predizbornog spota SNS-a u kojem Vučić razgovara sa devojčicom, Vukadinović je rekao da ne sumnja u dobre namere članova Saveta, ali da veruje da je u ovom slučaju postojalo "duplo dno", odnosno da naprednjaci sada imaju "divan argument" za Tanju Fajon, OEBS i međunarodnu zajednicu kako im REM zabranjuje spotove ili skida s programa emisiju njihovog poslanika Vladimira Đukanovića.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE