Obrenovac, 02.02.2023

KONCERT ”40 GODINA BALETA U OBRENOVCU”


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 01.12.2022.
Projekat je podržan od strane Komisije za kulturu Gradske opštine Obrenovac

Foto:obrenovac.rs


U nedelju, 4. decembra u pozorišnoj sali Sportsko kulturnog centra ”Obrenovac“ sa početkom u 19.00 časova Baletski studio ”IDEA” obeležava jubilej 40 GODINA BALETA U OBRENOVCU.

Jubilej se obeležava pod naslovom ”Let kroz vreme i prostor”.

,,Let ideja može da bude jednako stvaran kao i let perja na vetru’’, napisao je Ričard Bah u svom delu Galeb Džonatan Livingston i nagovestio da snaga ideja, kreativnosti i umetničke misli čoveku daje krila da ostvari sve što poželi. Baš iz ideje da mladima pruži šansu da kroz umetnost rašire svoja krila iznikla je 1982. godine Baletska škola u Obrenovcu. Osnovala ju je Darinka Anđelić, balerina Narodnog pozorišta u Beogradu koja je provela narednih 12 godina nesebično prenoseći svoje znanje devojčicama našeg grada. Godine 1994. Darinka je baletsku školu prepustila Aleksandri Bulatović Stojanović kao dobitnici državne stipendije za Umetničku akademiju u Pragu. Ona je u dotadašnji školski izraz unela talas modernih tendencija i tehniku savremene umetničke igre. Tako je nastalo ono što danas znamo pod nazivom Baletski studio IDEA, čiji su tim pedagoga nekada činile, pored Aleksndre, i Mirjana Stanojević i Ana Tepavčević, a već godinama sa učenicama rade i Nataša Ninković i Marija Ilić.

Višedecenijski rad Baletskog studija IDEA obeležen je mnogobrojnim koncertima, takmičenjima, gostovanjima na festivalima, u televizijskim emisijama i učešÄ‡em na evropskim i svetskim prvenstvima. Baletski studio IDEA osvajao je mnogobrojne međunarodne nagrade, a koreografski rad Aleksandre Stojanović doživeo je potpunu afirmaciju 2007. godine, kada je juniorska selekcija obrenovačkih balerina osvojila 1. mesto na Evropskom prvenstvu u Moskvi sa koreografijom ”Olimpijske igre”, a titulu evropskog prvaka kao solista ponela je Dunja Stanković. Uspesi su nastavili da se nižu do danas, kada zajedno obeležavamo 40 godina baleta u Obrenovcu.

Ipak, pored svih nagrada i priznanja, osnovni cilj Baletskog studija IDEA jeste upravo širenje krila i dostizanje nekih novih visina. Osnaživanje mladih da kroz umetnički pokret izraze sebe, da razvijaju kreativnost i maštovitost i budu slobodni da i sami stvaraju.
Ono čime se Baletski studio IDEA naročito ponosi jesu brojni igrači koji su uz pomoć ohrabrenja i znanja koja su ovde stekli svoje plesačke karijere razvili širom sveta. Upravo takav igrač jeste Nikita Zdravković, koji trenutno igra u jednom od najvećih svetskih centara savremene umetničke igre – Državnom baletu u Hanoveru i sarađuje sa najvećim koreografima današnjice. Pored toga, iz Baletskog studija IDEA potekle su i mnoge druge baletske škole koje danas uspešno rade kako u Obrenovcu, Beogradu, Lajkovcu, naselju Umka, Lazarevcu i Ubu, tako i u Cirihu i Rejkjaviku.

Projekat je podržan od strane Komisije za kulturu Gradske opštine Obrenovac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE