Obrenovac, 29.06.2022

MESEC FRANKOFONIJE U SRBIJI


Izvor: Politika | Obrenovac, 07.03.2022.
Izlo┼żbe posve─çene Molijeru, predavanje o Alenu Rob Grijeu i francuskom novom romanu, onlajn gostovanje Kamij Lorans, filmovi posve─çeni Ivu Montanu...

Foto:GALIMAR/Ketrin Eli


´╗┐

Mart, mesec frankofonije, i ove godine bi─çe obele┼żen brojnim doga─Ĺanjima ÔÇĺ izlo┼żbama, predavanjima, takmi─Źenjima, knji┼żevnim razgovorima i debatama, filmovima i plesnim nastupima, koje organizuju kulturne i obrazovne ustanove i udru┼żenja, u saradnji sa frankofonim ambasadama i predstavništvima u Srbiji, najavio je Francuski institu u Srbiji.

 

U godini obele┼żavanja 400 godina od ro─Ĺenja pesnika, dramaturga i glumca Molijera (1622ÔÇĺ1673), Galerija Matice srpske i Filozofski fakultet u Novom Sadu organizuju izlo┼żbe posve─çene ovom grandioznom predstavniku francuskog klasicizma, ─Źija dramska ostvarenja i danas pune sale svetskih pozorišta. ┼Żan Batist Poklen, poznatiji pod pseudonimom Molijer, napisao je tridesetak komedija u prozi i stihu koje su do┼żivele ogroman uspeh na dvoru francuskog kralja Luja 14, a još i danas se uveliko izvode širom sveta. To što se francuski jezik ─Źesto naziva „Molijerovim jezikom” ukazuje na zna─Źaj i talent ovog autora.

 

Tokom celog meseca marta traje virtuelna izlo┼żba koja prikazuje izbor njegovih dela na francuskom i drugim jezicima. Oboga─çena je fotografijama, ilustracijama, plakatima predstava, kao i citatima doma─çih i svetskih knji┼żevnih kriti─Źara. Postavka mo┼że da se pogleda u javnom katalogu, kao i na veb-sajtu Biblioteke Matice srpske. Druga izlo┼żba posve─çena Molijeru pod nazivom „Molijer – glumac, dramaturg i slikar naravi” bi─çe otvorena18. marta na filozofskom fakultetu u Novom Sadu i traja─çe do 10. aprila.

 

Povodom stogodišnjice ro─Ĺenja jednog od tvoraca francuskog novog romana, Alena Rob-Grijea, 24. marta u Zadu┼żbini Ilije Kolarca od 18 sati bi─çe odr┼żano predavanje „Alen Rob-Grije i francuski novi roman”. Predava─Ź je dr Jelena Novakovi─ç, profesor univerziteta i predsednica Društva za kulturnu saradnju Srbija-Francuska. Novi roman je nastao pedesetih godina 20. veka, u periodu sumnje u ljudsku prirodu i ─Źovekove saznajne mo─çi. On odbacuje romaneskni model 19. veka, naro─Źito zaplet i psihološku analizu likova, da bi stavio u prvi plan pisanje.

 

Slede─çeg dana, 25. marta, u Frankofonom centru Univerziteta u Novom Sadu, od 13.30 sati, onlajn ─çe gostovati francuska knji┼żevnica Kamij Lorans i predstaviti svoj roman „Devojka”. Kamij Lorans, knji┼żevnica i novinar, ─Źlan Akademije „Gonkur”, dobitnica je nekoliko francuskih knji┼żevnih nagrada: Femina (2000), Renodo nagrade gimnazijalaca (2000). Našim ─Źitaocima poznata je po romanima „Mogla bih to biti ja” (Laguna, 2018) i „Ni ti ni ja”, (Mono i Manjana, 2007), a ranije je ve─ç gostovala u Beogradu na knji┼żevnoj manifestaciji „Molijerovim dani”. U okviru ovog onlajn susreta Kamij Lorans ─çe govoriti o svom najnovijem romanu „Devojka”, nedavno objavljenom na srpskom (Akademska knjiga, Novi Sad, 2022), koji se bavi polo┼żajem ┼żene u tradicionalnoj francuskoj porodici šezdesetih godina 20. veka.

 

Najavljeno je gostovanje i dve frankofone knji┼żevnice iz Belgije ÔÇĺ Kristin Avanten i Natali Skovronek. Natali Skovronek predstavi─çe se 8. marta od 17 sati na Novosadskom sajmu knjiga prevodom svog romana „Mapa kajanja”, koji je nedavno objavila izdava─Źka ku─ça „Arete”, dok ─çe 30. marta gostovati Kristin Avanten, ─Źiji esej „FeminioSpunk” nedavno objavljen u Belgiji, provocira pri─Źom o „┼żenstvenosti” sna┼żne devoj─Źice Pipi Duge ─îarape.

 

Posle godinu dana od preranog odlaska Marsela Kurtijadea (1953ÔÇĺ2021), Udru┼żenje romskih knji┼żevnika i Biblioteka grada Beograda prire─Ĺuju knji┼żevno-muzi─Źko ve─Źe posve─çeno ovom francuskom lingvisti, specijalisti za romski jezik, upravo ve─Źeras u Biblioteci grada Beograda. Od 21. do 23. marta u Jugoslovenskoj kinoteci bi─çe prikazan ciklus filmova sa Ivom Montanom koji je kao jedan od najzna─Źajnijih glumaca francuske kinematografije tokom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina sara─Ĺivao sa rediteljima poput Kluzoa, Renea, Leluša i Koste Gavrasa.

 

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini prire─Ĺuje tokom marta izlo┼żbu „Sava Sekuli─ç – mo─ç vizije”, uz prevode na francuski prate─çih tekstova. U okviru Beogradskog festivala igre, najavljene su dve francuske predstave – „Šta dan duguje no─çi”, ─Źiji koreograf Erve Kurbije kroz igru govori o istra┼żivanju svojih al┼żirskih korena, i „ Lovetrain 2020”, savremeni mjuzikl sa ─Źetrnaest igra─Źa, Emanuela Gata.

 

Srpska reperka Sajsi Em Si proglasi─çe danas najbolja rep ostvarenja na konkursu Rep na francuskom. Frankofoni diktat i ove godine okupi─çe ljubitelje francuskog pravopisa. Mladi peva─Źi ─çe se okušati u izvo─Ĺenju pesama na francuskom ÔÇĺ u Kladovu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu, a finalisti ─çe nastupiti 26. marta u Nišu. Na programu su i druga takmi─Źenja iz najrazli─Źitijih oblasti koja nas vode u svet frankofonije. Frankofone ambasade organizova─çe posete za u─Źenike...v

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE