Obrenovac, 15.07.2024

KAKO BI NAŠI NAJVEĆI PISCI IZGLEDALI DA ŽIVE U SADAŠNJOSTI


Izvor: Kurir.rs/Blic žena/Lokalne novine | Obrenovac, 03.03.2023.
Marko je 'reinkarnirao' Andrića, Crnjanskog, Njegoša i svi su ŠOKIRANI

Foto:Keystone Pictures USA/Zuma Press/Profimedia, Privatna Arhiva, Printscreen, Wikipedia


Marko Karan, grafički dizajner, "reinkarnirao" je klasike naše književnosti. Na svojevrsnom putovanju kroz vreme predstavio je virtuelnu maštu, koja omogućuje da kreiramo stvarnost i pokušamo da zamislimo kako bi Petar Petrović Njegoš, Bora Stanković, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Jovan Dučić i Petar Kočić izgledali danas, čime bi se bavili i kakav uticaj bi imali na društvo.

"Po sturci sam mašinski inženjer, pa sam kroz fakultet počeo da se bavim nekim 3D modelovanjem predmeta i objekata, kasnije 3D štampanjem i slično. Vremenom me je to odvuklo u taj neki svijet grafičkog dizajna, gde sam to nekako malo komercijalizovao i počeo izrađivati logotipe, flajere i sav taj neki reklamni materijal", kaže Kara za Kurir i nastavlja:

"Pre nekih pola godine ušao sam u taj neki pilot projekat veštačke inteligencije u grafičkom dizajnu (AI Art takozvani) koja nam omogućuje da kreiramo stvarno raznorazne fotografije i da se bukvalno igramo sa dizajnom. Problem je što takvi programi imaju dosta manjkavosti, takve fotografije se ne mogu komercijalizovati (prodati) ali po meni imaju ono najbitnije - da na osnovu naše kreativnosti i mašte izradi stvarno kvalitetne radove"

Njegove projekcije najvećih imena domaće književnosti postale su viralne na društvenim mrežama i svi su pozitivno šokirani rezultatom.

"Suština je imati kreativnu ideju, a realizacija nekako dođe sama od sebe. Na primer moja prva ideja je bila da pokušam da kreiram slike kako bi poznati svetski fudbaleri izgledali kao superheroji. Slike kreirane uz pomoć veštačke inteligencije imaju dosta manjkavosti (nelogične crte lica, boja očiju, neravnine neke) pa najviše mi vrrmena oduzmu te neke korekcije koje radim", zaključuje umetnik.

Petar Petrović Njegoš, čuveni vladika, pisac i filozof, sigurno bi privukao pažnju svojom harizmom i autoritetom. Njegovo intelektualno i duhovno bogatstvo bi i danas krasilo njegovu ličnost, a njegove filozofske ideje bi i danas značile mnogo. U današnje vreme, Njegoš bi verovatno bio vodeći intelektualac i savetnik na mnogim društvenim pitanjima. Njegova reč bi imala težinu, a njegov glas bi se čuo i poštovao.

Bora Stanković, jedan od najznačajnijih pisaca 20. veka, poznat po svojim realističkim delima, zasigurno bi se pronašao u umetničkom svetu. Njegov talenat i vizija bi došli do punog izražaja u filmskoj ili televizijskoj industriji. Kao jedan od najboljih poznavalaca ljudske prirode, njegov umetnički doprinos bi bio neprocenjiv i inspirativan, prenosi Blic žena.

Miloš Crnjanski, poznat po svojoj svestranosti, strasti i talentu, sigurno bi se pronašao u kreativnim sferama. Njegovo pisanje bi i dalje bilo značajno za savremeno društvo, a njegov glas bi se čuo na mnogim poljima - od novinarstva i umetnosti, do savremenog društva i filozofije.

Jovan Dučić, poznati pesnik, esejista i zavodnik, danas bi verovatno bio očaran naprednom tehnologijom i brzinom informacija koje se šire putem društvenih mreža. Dučić bi imao priliku da svoje pesme, stavove i razmišljanja objavljuje na društvenim mrežama, kako bi snažno uticao na razvoj društva. Njegove suptilne i elegantne reči zasigurno bi ostavile snažan uticaj na pratioce, tako da ga možemo zamisliti kao uticajnog kulturološkog influensera u današnjem društvu.

Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz 1961. godine, verovanto bi se danas zainteresovao za novinarski posao, gde bi mogao da prati, piše i komentariše društvene tokove. Svojom skromnom suzdržanošću bi težio da pomiri svaku moguću sukobljenu jedinku u društvu. Međutim, sa svojim oštrim umom i književničkim talentom, ne sumnjamo da bi postao jedan od najcenjenijih kolumnista u regionu.

Petar Kočić, čuveni književnik i narodni tribun, bez sumnje bi iskoristio svaku priliku i princip današnjeg demokratskog društva. Njegovi stavovi i težnja ka boljitku društva, kao i njegove socijalne ideje, bili bi danas veoma aktuelni i izazivali mnogo pažnje javnosti. Kao izuzetno inteligentna i slobodnoumna osoba, ne sumnjamo da bi bio važna karika današnjeg društva.

https://www.instagram.com/p/CpGRsFwLuGN/?utm_source=ig_embed&ig_rid=af337892-e4fe-4f6a-9e5f-4fe7ad0b65d3

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE