Obrenovac, 03.06.2023

SNIMAJU SE NOVI NEMANJIĆI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 06.02.2023.
RTS ne odustaje od srpske istorije, a evo ko će biti novi STEFAN NEMANJA i šta on PORUČUJE

Foto:Promo


Posle igrane serije "Nemanjići" Gordana Mihića na male ekrane u 2023. stiže dokumentarno-igrani serijala "Sveto kraljevstvo".

Više od dvadeset istoričara i vizantologa govoriće o usponu srpske srednjovekovne države i vladavini dinastije Nemanjić. Ekipa dokumentarno-igranog serijala "Sveto kraljevstvo" pokušaće da osvoji i prikaže srednjovekovni period u kojem su nastale srpska država, crkva i kroz koji je stvaran naš kulturni identitet.

"Ono što je za mnoge mračni srednji vek za nas predstavlja doba svetlosti i to svetlosti koja kroz vekove i kroz vreme nekako pronalazi način da dopre i do današnjeg dana", kaže autor serijala Marko Savić za RTS.

Scenografija, kostimi, naoružanje pripremaju se izuzetno pažljivo jer je zadatak da što vernije oslikaju različite periode srednjeg veka.

Igrani delovi serijala "Sveto kraljevstvo" snimani su ispred hromakija, odnosno zelene podloge, ali i ispred led ekrana. Producent Filip Đorić ističe da je ovo prvi put da se na ovakav način kod nas radi dokumentarno-igrana serija, ali i da to nije jedina novost.

– Shvatili smo da smo neke scene iz naše istorije prvi put sada snimili. Nikad nisam video, ni čuo, da je neko snimio, recimo, scenu krunisanja cara Dušana. Mi smo snimili sam čin krunisanja unutar crkve, i trudili se da bude istorijski što bliže istini, na osnovu relevantnih podataka savremenika i istoričara. Imamo i scenu koja prethodi bici kod Velbužda, kada se Stefan Dečanski moli, a njegov sin, mladi kralj Dušan, izlazi iz šatora, kreće u bitku i ubija bugarskog cara Šišmana – otkriva Filip Đorić za TV Novosti.

Stefana Nemanju oživeće Petar Strugar.

"Sve je autentično, sve je tačno i jednostavno uživamo da radimo ovakve stvari", kaže glumac Petar Strugar za RTS.

Serijal od 12 epizoda radi se u produkciji "Blekbuka".

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE