Obrenovac, 24.06.2024

IAKO JE PRVA ŽENA AKADEMIK U SRBIJI NIKO JE NIJE VOLEO


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 09.01.2023.
Bila je u braku sa čuvenim doktorom, brzo je POGINUO A SVI SU KRIVILI NJU

Foto:Printscreen YouTube


Isidora Sekulić bila je prva žena članica Srpske akademije nauka i umetnosti, a o njenom privatnom životu se ne zna mnogo. Rođena je u selu Mošorin u Bačkoj, 16. februara 1877. godine. Studirala je matematiku koju je kasnije i predavala u Pančevu, Šapcu i u Beogradu u ženskoj gimnaziji. Bila je izuzetno obrazovana, knjgama i čitanju je pridavala veliki značaj. U Nemačkoj je doktorirala filozofiju.

1950. godine Isidora Sekulić postala je prva žena akademik, kada je primljena je za redvnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Uglavnom je pisala kritike, eseje i pripovetke. Spektar Isidorinih tema je raznovrstan. Književnost je njena glavna preokupacija, ali pored toga interesovale su je i druge umestnosti: slikarstvo, muzika, pozorište.

U pirpovetkama glavno mesto zauzimaju jake ličnosti koje prihvataju životnu borbu i ne pomišljaju na odustajanje.

Kritike

Tadašnje društvo nije praštalo pamet i želju za učenjem pa je Isidora Sekulić bila često na udaru tračeva. Pričalo se da mladu profesoricu ne vole učenice, koje su govorile da je suviše stroga i rigidna, te da ih kažnjava.

Ono što joj je često zamerano od strane kritičara, početkom 20. veka, je njen subjektivizam. Opisivala je osećanja, a pozanta je njena "Glavobolja" u kojoj na nekoliko strana govori o tome kako je boli glava, ali Isidora to daje na tako maestralan način. Uspela je da se izbori sa negativnim komentarima najuticajnijeg kritičara tog doba, Jovana Skerlića. Nikome ništa nije zamerala, živela je skromno, a njen rad je postao priznat.

Ljubav i tragedija

Jedina ljubavna priča koja je poznata u njenom životu jeste udaja za doktora Emila Stremnickog, kojeg je upoznala u Nici. Nekoliko meseci njihovog braka ostali su potpuna misterija. O tom braku pisala je prijatelju Ostojiću:

- Moj roman sa Emilom? Kao sve što sam romanskog preživela. Jedno dugo mučenje, suptilna testiranja, bežanje od cilja, osciliranje između sreće i jednog apartnog intelektualnog usavršavanja. Dobro, jedared, kad mi dođe, reći ću. Ali na šta će Vam to. Vi kanda ne palite pisma? Kod mene u svakom trenutku tabula raza. Nema ništa u fioci. Tek valjda ne mislite posle moje smrti sastavljati moj život za seka Jele i seka Pele??!- O Bože, kad biste znali kako se iz osnove kosi sa mojim bićem moje žvrljanje!...

Kada su se Isidora Sekulić i njen muž vraćali vozom iz Kristijanije za Berlin, on je ispao iz voza. Opet su zli jezici šaputali da je htjela da pomogne mužu. Govorili su da je ona skrivila njegovu smrt, a drugi su pak to opovrgavali.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE