Obrenovac, 28.02.2024

BEOGRAD I NOVI SAD DOMA─ćINI NAJVA┼ŻNIJEG DOGA─ÉAJA POZORI┼áNE UMETNOSTI ZA DECU


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2023.
Svetskoa konferencija pozorišta za decu i mlade

Foto:Promo


U susret Svetskom danu pozorišta za decu i mlade koji se širom planete obele┼żava 20. marta, nacionalni savez pozorišta za decu i mlade Srbije (ASITE┼Ż, fr. akronim) najavio je veliki me─Ĺunarodni skup koji ─çe se po prvi put od kada je osnovana svetska organizacija pozorišta za decu i mlade 1965. godine odr┼żati ne samo u Srbiji, ve─ç uopšte u ovom delu Evrope.

Od 13. do 25. novembra na više od 10 lokacija u Beogradu i Novom Sadu okupi─çe se nekoliko stotina najva┼żnijih profesionalaca koji rade u pozorištima za decu i mlade na svim krajevima sveta, kako bi razmenili znanja i iskustva, podr┼żali mlade umetnike, pogledali najkvalitetnije predstave za decu i mlade iz Srbije i regiona, povezali se i napravili dogovore i planove za dalji rad i saradnju.

Kultura za decu je oblast kojoj se ne posve─çuje dovoljno pa┼żnje a koja predstavlja sto┼żer kulturnog ┼żivota, zdravog društva, društva koje brine o budu─çim generacijama i koje uklju─Źuje sve pripadnike ravnopravno.

Srbija je izabrana za zemlju doma─çina ove va┼żne manifestacije pre tri godine na Kongresu svetske mre┼że pozorišta za decu i mlade takore─çi jednoglasno, ─Źime je ovdašnjoj sceni ukazana velika ─Źast, ali i odgovornost.

Program koji nacionalni savez pozorišta za decu i mlade ASITE┼Ż Srbije priprema obuhvati─çe 20 najboljh pozorišnih predstava za decu i mlade iz naše zemlje i regiona, konferenciju "Pravo dece i mladih na kulturu: 10 godina posle", skup posve─çen scenskom dizajnu i novim tehnologijama u pozorištu za decu i mlade, rezidencijalni program za 20 mladih umetnika posebno odabranih na konkursu, brojne radionice, izlo┼żbe, predavanja i druge programe.

- Ponosni smo što se ovogodišnja Konferencija dešava u Srbiji, jer ovo je posebna godina za ASITE┼Ż Srbije. Ove godine naš savez obele┼żava jubilej, 20 godina od osnivanja, i ne postoji bolji na─Źin da se ovaj va┼żan datum obele┼żi nego ovako velikim doga─Ĺajem kao što ─çe biti Prekretnica - izjavila je Milena Depolo, dramaturškinja pozorišta "Boško Buha" koja je deo Programskog odbora Prekretnice.

Prekretnica se realizuje uz podršku Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Sekretarijata za kulturu grada Novog Sada, Kongresnog biroa Turisti─Źke organizacije Srbije, Francuskog instituta, Evropske unije kroz program "Kreativna Evropa", Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i drugih institucija i donatora.

Nominaciju ili pripreme za doga─Ĺaj do sada su podr┼żali: Ministarstvo kulture, Grad Beograd, Grad Novi Sad, Nacionalna komisija za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova, Kongresni biro Turisti─Źke organizacije Srbije i Evropska unija kroz program "Kreativna Evropa".

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE