Obrenovac, 24.06.2024

NEOBIČAN PROJEKAT MUZEJA NAUKE I TEHNIKE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2022.
Na orguljama će se svirati muzika iz filmskih hitova čuvenog ZORANA SIMJANOVIĆA

Foto:ZORANA JEVTIĆ


Novogodišnji koncert filmske muzike Zorana Simjanovića, pod nazivom "Jedna tema, jedan film", biće održan u petak, 23. decembra, u 20 časova, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

U čast velikog kompozitora na dva eksponata ove ustanove kulture iz Zbirke muzičkih instrumenata i automata: orguljama "kaufman" iz 1926. i harmonijumu Johanesa Tica, izgrađenom oko 1900. u Nemačkoj, biće izveden program.

Hitove će svirati Olga Đorđević, koja je i autor svih aranžmana. Zoran Simjanović, veliki umetnik i stvaralac raskošnog talenta, rok muzičar, kompozitor filmske muzike po kojoj će se mnogi filmovi još dugo pamtiti, profesor i laureat brojnih nagrada, prerano je preminuo 2021. godine.

- Koncert posvećen neprolaznoj vrednosti njegove muzike inspirisan je saznanjem da su mu orgulje bile omiljeni instrument. Zahvaljujući želji Zorana Simjanovića, pokrenuta je ponovo inicijativa da se "kraljica instrumenata", koja se nalazi u zgradi nekadašnjeg Doma sindikata u Beogradu, restaurira i vrati u život. Kao ustanova koja je 2014. utvrdila orgulje "valcker" za kulturno dobro, Muzej nauke i tehnike ponosi se učešÄ‡em u ovom projektu - navodi se u saopštenju.

Muzej nauke i tehnike zahvaljuje se gospođi Ljiljani Erić Simjanović i Zoranu Uzelcu na podršci i pomoći, a ulaz na koncert je slobodan.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE