Obrenovac, 24.02.2024

NOVA SERIJA O MIKI ANTIĆU


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2023.
Bio je smrtno zaljubljen u jednu glumicu, a živeo je s DRUGOM!

Foto:PROMO, RTV


Kao omaž velikanu pesništva, novinarstva, filma i likovne umetnosti Miroslavu Antiću snimljena je dokumentarna serija, koja će se od 22. januara nedeljom od 14 časova emitovati na RTV.

Pod nazivom "Miroslav Antić - okovan u slobodi", ova serija od pet polučasovnih epizoda sublimira život i delo jednog od najznačajnih i najsvestranijih stvaralaca s prostora Vojvodine, Srbije i bivše Jugoslavije. Tokom svog, nažalost, prekratkog života ovaj umetnik renesansnog duha ostavio je dubok trag, ne samo u umetnosti nego i u ljudima koje je sretao, o čemu će u seriji svedočiti Mira Banjac, Petar Popović, Ljubivoje Ršumović, Želimir Žilnik, Boris Isaković, Ilija Bašić, Miodrag Petrović i mnogi drugi.

- Današnji trenutak je možda idealan da se napravi ovakva dokumentarna serija. S jedne strane, postoji dovoljna istorijska distanca da se delo Miroslava Antića objektivno sagleda. S druge, imamo, hvala bogu, veoma mnogo njegovih savremenika. Ovo je možda najlepši i najteži posao kog sam se latio do sada. Miroslav Antić je bio, pre svega, izuzetno prosvetljen čovek, stvarno retke, ogromne energije i dobrote. Ogromna je odgovornost snimati dokumentarnu seriju o takvom čoveku i nadam se da ga je ova serija dostojna - kazao je reditelj i koscenarista serije Aleksandar Karišik.

Serija će široj javnosti osvetliti stvaralaštvo Miroslava Antića pre svega na polju misaone poezije, filmskog i likovnog stvaralaštva, vizionarskog dara na polju novinarstva. Takođe će osvetliti i biografske detalje, koji u dobroj meri objašnjavaju temelje njegove veličine, ali će i razvejati neke predrasude i zablude o Antiću.

Mira Banjac drugovala je s pesnikom, a jednom prilikom je ispričala da su u jednom periodu njih dvoje živeli zajedno, a onda bi Antić nestao po nekoliko dana, bez traga i glasa, kada bi ga po povratku pitala gde je bio rekao bi:

– U Ljubljani. Nosio sam jednoj devojci ljubičice.

Miroslav Mika Antić voleo je jednu drugu glumicu Miru Stupicu.

Umro je u Novom Sadu 24. juna 1986. godine, uveliko iza ponoći otvoreno je pismo adresovano na Dudu iz komšiluka:

– Dudo, kad me budu iznosili, neka pročitaju "Besmrtnu pesmu". A kad me pokopaju, neka Janika Balaž ili Tugomir odsvira "Piro manda korkoro". Niko ne sme da mi drži govor. Tako je i bilo.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE