Obrenovac, 09.06.2023

NAJLEPŠE SELO NA SVETU OTVARA VRATA ZA PRVE GOSTE OVOG PROLEĆA


Izvor: Espreso/RINA/Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2022.
Nostalgija i Å arganska osmica spremni za SEZONU

Foto:RINA


U Muzejsko - turističkom kompleksu Šarganska osmica na Mokroj Gori sutra počinje ovogodišnja turistička sezona, koja će trajati do 31. oktobra. Muzejsko - turističkom prugom uskog koloseka Mokra Gora - Šargan Vitasi, u narednih sedam meseci, svakodnevno biti po dva polaska voza "Nostalgija", rekao je savetnik za turizam i ugostiteljstvo u Infrastrukturi železnice Srbije Nebojša Mladenović.

Muzejsko turistički voz "Nostalgija" polaziće iz stanice Mokra Gora u 10.30 i u 13.30 sati, dok su polasci iz stanice Šargan Vitasi u 11.27 i u 14.27 sati.

Pored toga, u periodu od 15. juna do 31. avgusta redovno će saobraćati i treći par vozova, sa polaskom iz stanice Mokra Gora u 16.10 sati, a iz stanice Šargan Vitasi u 17.07 sati, dok će tokom ostalog perioda turističke sezone saobraćati u skladu sa potrebama putnika.

"Takođe, u skladu sa interesovanjem turista, tokom čitave ovogodišnje sezone, po potrebi, u saobraćaj će biti uvođeni i vozovi sa polaskom iz Mokre Gore u 8.00 sati, a iz Šargan Vitasa u 08.57 sati", rekao je Mladenović.

Mokra Gora, sa muzejsko-turističkom prugom uskog koloseka i kompleksom "Šarganska osmica", proglašena je u decembru na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije UN za najbolje turističko selo u svetu.

Muzejsko-turistički kompleks "Šarganska osmica" organizaciono je deo železničke kompanije Infrastruktura železnice Srbije.

"Šarganska osmica" je jedna od najatraktivnijih turističko - muzejskih železnica u Evropi i smatra se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uskog koloseka.

Pruga uskog koloseka između stanica Mokra Gora i Šargan Vitasi u obliku broja 8, širine 760 milimetara, prolazi najlepšim planinskim predelima Mokre Gore sa pet mostova i 22 tunela.

Na ukupnoj dužini pruge od 15,5 kilometara, na relaciji Mokra Gora - Šargan Vitasi, prelazi se visinska razlika od 300 metara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE