Obrenovac, 03.07.2022

ŠIFF U KRAGUJEVCU


Izvor: nova.rs/Aleksandra Petrović/Lokalne novine | Obrenovac, 05.12.2021.
Festival debitantskog filma od 9. do 12. decembra

Foto:ŠIFF/Promo


Ovogodišnji Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF), koji će biti održan od 9. do 12. decembra, obuhvata 13 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije i još sedam zemalja, najavili su organizatori iz ‘‘ArtKvarta‘‘ navodeći da će fokus biti na publici koja će svojim glasovim izabrati najbolji film festivala.

‘‘Poveži se sa filmom‘‘ je slogan ovogodišnjeg, šestog izdanja ŠIFF -a, manifestacje koja svojim programom teži da oslika savremeni trenutak u vremenu globalne pandemije.

Organizatori su istakli da su se ljudi, živeći u izolaciji, otuđili od umetnosti, pa su osmislili koncept da publiku ponovo povežu sa aktuelnim idejama i pitanjima koje savremeni film stavlja pred nas.

‘‘Ideja je da radimo na razvoju i građenju publike, ali i da svakog pojedinca podstaknemo na aktivno učestvovanje, promišljanje i stvaralaštvo u filmskoj umetnosti. Nakon filmskih projekcija publika će moći da razgovara sa rediteljima i glumcima. Takođe, posetioci na 6. ŠIFF-u mogu da saznaju više o filmskoj montaži, pogledaju izložbu filmskih plakata i učestvuju u radionicama’’ istakli su u ArtKvartu.

U glavnom takmičarskom programu festivala, koji traje od 9. do 12. decembra, našlo se 13 debitantskih filmskih ostvaranje autora iz Srbije, Nemačke, Danske, Francuske, Tajvana, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Turske.

U revijalnom programu, publika će imati priliku da pogleda filmove, koje je Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) nagradila za montažu, kao i selekciju kratkog filma ‘‘Nacionalna klasa‘‘.

Na ovogodišnjem izdanju ŠIFF-a, biće dodeljene nagrade za montažu u kategoriji Nacionalna nagrada za najbolji montirani film, kao i Nagrada za životno delo koja odlazi u ruke Mihailu Iliću, jednom od začetnka srpske škole montaže i autoru knjige ‘‘Serbian Cutting‘‘.

Prvi put, na ovom festivalu biće organizovan i Mastes Class filmske montaže.

Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF) je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS), čime je dobio status jednog od sedam festivala od nacionalnog značaja. Odlukom lokalne samouprave projekat ŠIFF našao se na listi manifestacija  od značaja za kulturu  grada Kragujevca.

Sve festivalske filmske projekcije, od 9. do 12. decembra, biće održane u sali Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE