Obrenovac, 29.06.2022

ŠVEDSKI METALCI PROPEVALI O ČUVENOJ SRPKINJI


Izvor: Espreso/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 08.03.2022.
Nakon što su pre šest godina objavili pesmu Last Dying Breath o herojskom otporu srpskih branilaca i majora Gavrilovića, švedski metalci sada su izdali pesmu Lady of the Dark – posvećenu Milunki Savić

Foto:PrintScreen Youtube


Proslavljeni metal bend „Sabaton“ objavio je pesmu o Milunki Savić, srpskoj junakinji koja se borila u Prvom svetskom ratu i najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja.

Nakon što su pre šest godina objavili pesmu Last Dying Breath o herojskom otporu srpskih branilaca i majora Gavrilovića, švedski metalci sada su izdali pesmu Lady of the Dark – posvećenu Milunki Savić.

I opisu pesmu, momci iz benda „Sabaton“ potvrđuju da je Gospa iz mraka (tame) u njihovoj pesmi Milunka Savić, za koju kažu da je bila „Srpkinja koja je zauzela bratovljevo mesto, u vojsci, prerušila se u muškarca i na kraju postala jedan od najodlikovanijih vojnika uopšte u Prvom svetskom ratu“.

Pesma počinje aluzijom na činjenicu da je Milunka Savić najodlikovanija žena u istoriji ratovanja i da je njeno mesto u vojničkoj aleji velikana.

https://www.youtube.com/watch?v=rM9PuJxppdI

„Ko će biti zapamćen, u drevnoj kući rata. Sve te medalje, priče, u aleji velikana Proslavljena junakinja, koja se šunjala kroz mrak (tamu) Stoji ispred vas, sav taj metal (ordenje) svetli jarko.“

U refrenu pevač Joakim Broden, koji je napisao reči, peva:

„Podignite ruke za gospu iz mraka Vojnika bez želje za ubijanjem i filantropskim srcem Zauvek je slomila pravila, ona je devojka u uniformi Boreći se rame uz rame sa muškarcima, borila se do kraja.“

Milunka Savić se tokom Prvog svetskog rata borila u Drugom puku „Knjaz Mihailo“, poznatom i kao Gvozdeni puk. Učestovala je u mnogim bitkama, a posebno se istakla na Kolubari i Kajmakčalanu.

Ranjavana je devet puta, a zbog izuzetne hrabrosti Francuzi su je prozvali „srpskom Jovankom Orleankom“.

„Sabaton“ je švedski metal bend koji je stekao svetsku slavu svojim pesmama istorijske i vojne tematike.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE