Obrenovac, 18.06.2021

VIRTUELNA REALNOST


Izvor: novosti.rs/Bojan Jovanovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 08.05.2021.
La┼żi i neistine postale su digitalno oru┼żje kojim se nastoji destruirati i ubiti drugi

Foto:A.Stankovi─ç


Iako je ─Źovek tek nedavno tehnološki ovladao mogu─çnoš─çu neposrednog predstavljanja sadr┼żaja virtuelne realnosti, ona je sa snevanjem i pri─Źanjem pri─Źa oduvek postojala u njegovom svetu u kojem je i ispoljenu fiktivnu agresiju do┼żivljavao kao stvarnu.

Sagledani kao ─Źinioci njegove integralne realnosti, fikcija i stvarnost su utoliko va┼żni ukoliko njime i u njima on uspe da osmisli i potvrdi svoje postojanje. I upravo ta mogu─çnost da se u sajber prostoru oslobodi sopstvena agresivnost i deluje na druge, dokazuje komplementarnost i jedinstvo stvarnog i virtuelnog. Da agresija u sferi fikcije nije i fiktivna agresija, pokazuje upravo recepcija sadr┼żaja u virtuelnoj realnosti u kojoj je pojedinac dobio mogu─çnost da sofisticirano izrazi svoju agresivnost.

Deca i mladi odrastaju danas u svetu savremenih tehnologija koji im uskra─çuje mogu─çnost da razvijaju svoju sposobnost empatije i saose─çanja sa drugim. Umesto nekadašnjeg slušanja pri─Źa i ─Źitanja knjiga, koje je omogu─çavalo da nau─Źe da se u┼żive u ulogu drugih i pro┼żive ugodne i neugodne emocije izazvane doga─Ĺajima kroz koje je junak prolazio, danas su njihova dominantna zabava kompjuterske igrice. U njima je drugi puki objekat kojim se manipuliše i kojem se mo┼że u─Źiniti najve─çe zlo, a da se zbog toga ne oseti nikakva odgovornost i krivica. Zbog formalne prisutnosti, a suštinske odsutnosti u komunikaciji sa drugim u virtuelnom svetu, pojedinac ne razvijaju─çi svoju empatiju postaje sklon da vre─Ĺa, poni┼żava i povre─Ĺuje druge. Tako je i nastala poznata i popularna video-igra "Karmagedon", u kojoj igra─Ź kao voza─Ź automobila treba da stigne do cilja usmr─çuju─çi usput pešake. Nedozvoljena i ka┼żnjiva bahatost u saobra─çaju zbog koje stradaju drugi postala je u ovoj igri zadovoljstvo u hotimi─Źnog ga┼żenju ljudi. Biblijski Armagedon, kao polje odsudne bitke izme─Ĺu dobra i zla, transponovan je u ravan simboli─Źkog i virtuelnog zbivanja, u kojem ─Źovek pristaje na ulogu u igri svog samouništenja. U ovom kontekstu treba pomenuti da je 2020. godine na aplikaciji "Tik Tok", koja donosi video-zapis sa porukama za primenu snimljenog u svakodnevnom ┼żivotu, nastao i opasan izazov "razbija─Ź lobanje". NJime se sugeriše podmetanje nogu osobi koja ska─Źe sa ciljem da se ona spotakne, padne i izlomi ruku, nogu ili glavu.

Iluzija neograni─Źene slobode u virtuelnom prostoru dobila je drugo zna─Źenje kada je u─Źestalo ispoljavanje agresije motivisalo vlasnike pojedinih društvenih mre┼ża da se ograde od takvog na─Źina komunikacije svojih korisnika i uspostave odre─Ĺena eti─Źka pravila. U tom kontekstu je va┼żan uzrok raskida saradnje izme─Ĺu "Fejsbuka" i "Vibera".

Naime, kao reakcija na nesuprotstavljanje nasilni─Źkoj retorici i govoru mr┼żnje na "Fejsbuku", "Viber" je krajem juna 2020, kao jedna od vode─çih aplikacija za razmenu poruka i besplatnu i bezbednu komunikaciju na svetu, prekinuo sve poslovne odnose sa ovom društvenom mre┼żom.

Time nije zaustavljen ovaj aspekt komunikacije koji omogu─çuje pojedincu da lako, porukama preko društvenih mre┼ża i slanjem mejlova, ispolji svoj negativitet i izvrši elektronsku agresiju. Budu─çi da su la┼żi i neistine postale digitalno oru┼żje kojim se nastoji destruirati i ubiti drugi, današnji sajber prostor omogu─çuje da se pod prikrivenim identitetom koriste dezinformacije i la┼żi kao efikasno sredstvo agresije za napade na konkretne osobe i institucije. U realnosti novog na─Źina komunikacije, hejteri uspevaju da pod maskom fiktivnih podataka o sebi i skriveni iza anonimnosti slobodno ispolje svoju malicioznost i iska┼żu tamnu stranu svoje li─Źnosti. Otvaraju─çi profile na društvenim mre┼żama pod la┼żnim imenima, digitalni nasilnici zloupotrebljavaju ove komunikacijske mogu─çnosti da bi uznemiravali, maltretirali, poni┼żavali, nervirali i provocirali druge osobe. Postavljanjem kompromituju─çih tra─Źeva o njima, oni zapravo ispoljavaju svoje negativne emocije i mr┼żnju, izra┼żavaju─çi i duboko li─Źno nezadovoljstvo sobom. Zbog takvih napada i maltretiranja, pojedine osobe izvršavaju samoubistvo kako bi izašle iz nepodnošljivog sveta. Osim što dovodi pojedinca do o─Źaja i ─Źini da podigne ruku na sebe, vre─Ĺanje i ismejavanje drugih, koje se najpre pojavi na internetu, prethodi napadu na njih i u stvarnosti. Doga─Ĺaj u virtuelnoj realnosti je tako i svojevrstan magijski ─Źin koji najavljuje i inicira stvarni doga─Ĺaj.

U virtuelnom saobra─çanju nisu zapostavljeni ni klasi─Źni, fizi─Źki oblici agresije. Kada izvršilac nasilja snimi kamerom svoje nedelo i postavi ga na društvenoj mre┼żi, tada se fizi─Źko pretvori i produ┼żi u elektronsko nasilje (Suboti─ç, "Digitalni izazov - putevi hriš─çanstva u civilizaciji binarnog koda", 93). Pokazuje se da zadovoljstvo frustriranog nasilnika nije samo u vršenju nasilja i osloba─Ĺanju svoje agresivnosti, ve─ç i u pri─Źanju pri─Źa o tome, odnosno postavljanju video-sadr┼żaja kojima skre─çe pa┼żnju na sebe (Toh, "Nasilnici - jedan vid ispitivanja psihologije nasilja", 244). Iza takvih devijantnih pojava kriju se pojedinci sa psihološkim problemima i upravo je takvo njihovo ponašanje svojevrstan vapaj za pomo─çi.

Virtuelna realnost omogu─çuje pojedincima da ispolje tamnu stranu svoje prirode tako što svesnom zlonamernoš─çu nanose drugima štetu i ─Źine zlo. Hakerisanjem, ubacivanjem virusa i plja─Źkanjem, sajber kriminalci svojom maštovitoš─çu i kreativnoš─çu u intelektualnom ratu, koji se permanentno vodi protiv njih, postaju sve ve─çe iskušenje za odbranu od njihove agresije. Ova sajber gerila napada sisteme ne zbog neke neposredne koristi, ve─ç zbog satisfakcije u sopstvenoj superiornosti nad njihovim kreatorima. Me─Ĺutim, u virtuelnom svetu su i profilisani moderni plja─Źkaši bez revolvera, ve─ç naoru┼żani znanjem i beskrupuloznoš─çu. Organizovani u kriminalne grupe, oni stvaraju la┼żne investicione platforme i koriste─çi veb-strane uspevaju da privuku investitore koji ula┼żu─çi svoj novac postaju ┼żrtve njihovih obmana.

(Odlomak iz knjige "Agresija i kultura", izdava─Ź "Data status")

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE