Obrenovac, 12.08.2022

DIGITALNI SKANDAL


Izvor: nova.rs/Suzana Sudar/Lokalne novine | Obrenovac, 13.01.2022.
Slučajno otkriven najveći skandal u istoriji srpske kulture?

Foto:FoNet/Božana Pavlica


Na inicijativu Ministarstva kulture, četiri jahača budžeta su potpisala Sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja. Ni na kraj pameti im nije bilo da su time započeli otkrivanje najvećeg skandala u istoriji srpske kulture - kaže za Nova.rs Veljko Topalović, jedan od priređivača faksimila Miroslavljevog jevanđelja u izdanju AIZ Dosije i Službenog lista.

Ono što je otkriveno jeste da je pri konzervaciji ovog rukopisa došlo do greške u slaganju stranica prilikom povezivanja, pa se na strani broj 2 nalazi strana br. 14.

Podsećamo, Sporazum o saradnji na digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja 21. jula 2021. potpisali su potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić i v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) obavestila javnost u septembru 2021. da je završeno snimanje jednog od najvrednijih rukopisa čovečanstva - Miroslavljevog jevanđelja. Na konferenciji za medije koju je tim povodom upriličio Audio-vizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU, otkriveno je da su stranice Miroslavljevog jevanđelja nasumično poslagane.

Ispostavilo se da su listovi pomešani tokom konzervacije i prepovezivanja rukopisa 1998/1999. godine. Ššomisije Ministarstva kulture Republike Srbije, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Srbije, pune 23 godine nisu primetile da su pomešane stranice na početku knjige.

Na naše pitanje da li ima još pomešanih stranica, Veljko Topalović odgovara da se to ne zna jer snimci još nisu dostupni javnosti i podseća da su upozoravali da je tokom konzervacije došlo i do oštećenja originala.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove koriŔćenja portala pročitajte OVDE