Obrenovac, 29.06.2022

VELIKI POVRATAK NADREALIZMA


Izvor: nova.rs/Magdalena Beli─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2022.
Nikad nije izgledao mla─Ĺe

Foto:EPA-EFE/Susanna Saez


Pre jednog veka u, nakon Prvog svetskog rata, razorenoj Evropi, u pariskim ateljeima Monparnasa rodio se umetni─Źki pravac nadrealizam, ujedno i kulturni pokret koji je predvodio francuski pisac i pesnik Andre Breton.

U godinama koje slede nadrealizam ─çe iznedriti umetnike me─Ĺunarodnog ugleda, uklju─Źujuc╠üi Maksa Ernsta, ┼Żana Miroa, Rene Magrita, Iva Tangija i Salvadora Dalija.

Me─Ĺu ─Źuvenim nadrealistima nalazile su se i ┼żene, ─Źesto odba─Źene muze i zapamc╠üene samo po svojim romanti─Źnim vezama sa slavnim muškarcima, Ali to─Źak istorije slikarstva je pokazoa druga─Źije. Najpoznatije me─Ĺu njima su, svakako, Leonora Karington, Dorotea Taning, Meret Openhajm i Frida Kalo.

Danas, u senci novonastalih ratnih huškanja i sukoba na tlu Evrope, ovaj knji┼żevni i umetni─Źki pokret do┼żivljava pravu renesansu kroz mnogobrojne me─Ĺunarodne kulturne doga─Ĺaje i izlo┼żbe, uklju─Źujuc╠üi i prvu ikada odr┼żanu aukciju posvec╠üenu delima nadrealizma u gradu u kojem je nastao.

Glavna atrakcija aukcijske prodaje koju organizuje ─Źuvena ku─ça Sotbi pod nazivom “Nadrealizam i njegovo nasle─Ĺe” bic╠üe do sada retko vi─Ĺeno delo nadrealiste kubanskog porekla Frensisa Pikabije iz serije “Nu de dos” koja je sada prvi put ponu─Ĺena na aukciji i smatra se „Petpara─Źkim pri─Źama slikarstva“, ka┼że Sotbijev stru─Źnjak Tomas Bompard. Vrednost ove slike je procenjena na osam miliona evra.

„Sre─çem sve više ljudi koji ┼żele da nabavimo velika Pikabijeva dela, a oni koji pokazuju najvec╠üe interesovanje su poznati savremeni umetnici poput D┼żefa Kunsa i D┼żona Baldesarija, kojima je ovaj umetnik bio veliki uzor", izjavio je Bompard.

„Nadrealizam je star skoro sto godina, ali meni nikada nije izgledao mla─Ĺe. Kreativnost, lepota, umetnost i umetni─Źka tehnika… nadrealisti su tra┼żili lepotu, poeziju, misteriju i zalazili se u

nepoznate vode”, dodao je Bompard.

Termin "nadrealizam" je skovan oko 1919. godine, ali se zvani─Źnim po─Źetkom pokreta smatra Bretonov “Manifest nadrealizma”, objavljen 1924. godine. On nije bio samo stil slikanja, vec╠ü stanje uma, tvrdili su njegovi sledbenici.Zbog svoje fleksibilnosti i otvorenosti, svaki nadrealisti─Źki umetnik moga je da bira je svoj oblik izra┼żavanja, ─Źinec╠üi umetnost previše raznolikom da bi bila striktno kategorisana.

U okviru ove prodajne manifestacije bi─çe ponu─Ĺena i privatna kolekcija u vlasništvu Andrea Morga – partnera proslavljenog vlasnika avangardne pariske galerije i bivšeg baletana Aleksandra Jolasa – uklju─Źujuc╠üi dela Ernsta, Kloda Lalana, Magrita, Pabla Pikasa i Dalija i vredna više od pet miliona evra.

Morg, koji sada ima 83 godine, proveo je 25 godina sa Jolasom i upoznao mnoge umetnike ─Źije slike danas prodaje.

„Nadrealisti su bili divni ljudi, kultivisani, pristojni, ne┼żni… Imao sam samo 25 godina i upravo sam završio sa slu┼żenjem vojnog roka kada sam upoznao Jolasa. Tada je po─Źela prava zabava“, rekao je Morg za Gardijan.

„Ja sam sada starac bez dece koji okrec╠üe novu stranicu u svom ┼żivotu i nada se da c╠üe ovi umetni─Źki radovi sada doneti zadovoljstvo nekom drugom”, ka┼że Morg.

Nadrealizam trenutno ponovo hara umetni─Źkim svetom: prošle nedelje je Magritovo delo “Carstvo svetla” prodato za 59,4 miliona funti, a ponude od kupaca su stigle iz ─Źak 46 zemalja. Ovo delo pretenduje da postane najvrednije ikad prodato na evropskom kontinentu. Na nadrealisti─Źkom kalendaru za ovu godinu našle su se izlo┼żbe koje se dešavaju širom sveta, a najpoznatija me─Ĺu njima je “Nadrealizam izvan granica”, trenutno postavljena u galeriji Tejt modern u Londonu, nakon što je preneta iz Metropoliten muzeja u Njujorku.

„Nemoguc╠üe je ne uzeti u obzir teško vreme kroz koje Evropa prolazi. Nadrealizam je ro─Ĺen iz pepela jednog uništenog sveta, nakon Prvog svetskog rata. Da nije bilo rata, ne bi bilo ni nadrealizma. Umetnici su shvatili da je svet kakav su znali nestao i imali su ┼żelju da stvore nešto radikalno druga─Źije. Kontekst nadrealizma je uvek bio veoma politi─Źki. Nadrealisti su

zaista verovali da umetnost mo┼że i treba da promeni ┼żivot”, zaklju─Źio je Bompard.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE