Obrenovac, 29.06.2022

SIJAJ JADRANKA


Izvor: nova.rs/Jelena Koprivica/Lokalne novine | Obrenovac, 13.04.2022.
Ovako će izgledati nova koncertna dvorana Beogradske filharmonije na Ušću

Foto:Promo/ Beogradska filharmonija


Tim projektnog studija Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona pobednik je me─Ĺunarodnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje buduc╠üe koncertne dvorane Beogradske filharmonije na Novom Beogradu u Bloku 13, saopšteno je iz Filharmonije.

Predvi─Ĺeno je da koncertna dvorana Beogradske filharmonije bude smeštena tik pored Palate Srbija. Projekat uklju─Źuje prostorija za izvo─Ĺenje, odr┼żavanje proba i kreativni rad, kao i simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta.

Podsetimo, Program Ujedinjenih nacija za razvoj je prošle godine raspisao me─Ĺunarodni konkurs za dizajn namenjen najpoznatijim svetskim arhitektonskim firmama. Pristiglo je, kako se precizira u saopštenju Beogradske filharmonije, 37 prijava iz 15 zemalja, a osam kandidata je prešlo u slede─çu fazu. U finalnoj fazi konkursa, me─Ĺunarodni ┼żiri (sastavljen od arhitekata, stru─Źnjaka za koncertne dvorane i konkurse, kao i od predstavnika Vlade, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda i Beogradske filharmonije) ocenjivao je šest predloga, koji ─çe uskoro biti dostupni uskoro na sajtu UNDP Srbija.

- Oduševljeni smo rešenjem studija AL_A, dizajnom koji ne samo da slavi jedinstvenost našeg orkestra, ve─ç i pru┼ża pristupa─Źno, posebno i atraktivno mesto za društvena okupljanja u glavnom gradu Srbije koje slavi stil ┼żivota Beograda kao evropske metropole i novi dom Beogradske filharmonije kakav zaslu┼żuje - kazao je Darko Krsti─ç, v.d. direktora Beogradske filharmonije, dok je direktorka AL_A Amanda Levit istakla kako "veli─Źanstveno okru┼żenje parka Uš─çe, na obalama reke Dunav, šalje mo─çnu poruku o preobra┼żenju i ponovnom vra─çanju prirodi naših gradova", preciziravši:

- Koncertna sala ─çe biti izraz skladnosti izme─Ĺu prirode, arhitekture i muzike, na sto┼żernoj ta─Źki u Evropi gde se susre─çu Istok i Zapad. To ─çe biti mesto gde ─çe se ljudi iz svih krajeva i kultura, svih uzrasta i veština, okupljati kako bi u┼żivali u muzici svih ┼żanrova.

Predsednica Vlade Srbije u tehni─Źkom mandatu Ana Brnabi─ç izjavila je da je koncertna dvorana Beogradske filharmonije "trenutno najve─çi infrastrukturni projekat u oblasti kulture u Srbiji i u regionu, i jedan od najve─çih u Evropi".

- Ova dvorana zasigurno ─çe postati nova znamenitost Beograda i privu─çi ─çe nove posetioce u našu zemlju, ali i svojim bogatim kulturnim programom doprineti boljem kvalitetu ┼żivotu svih naših gra─Ĺana. Verujem da ─çe ovo postati još jedno ─Źvorište za stvaranje kontakata i razmenu znanja, kreativnih ideja i iskustava kako doma─çih tako i stranih umetnika.

Studio, koji je laureat konkursa, osnovala je arhitekta Amanda Levit, dobitnica britanske nagrade RIBA Sterling, me─Ĺu ─Źijim su projektima novi ulaz, dvorište i galerija za londonski Muzej Viktorija i Albert i lisabonski Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije.

Predvi─Ĺeno je da AL_A predvodi me─Ĺunarodni tim koji uklju─Źuje pejza┼żne projektante firme Van Dyke Landscape Architects, Inc, in┼żenjere portugalske firme "AFA Consult" i lokalne arhitekte Beogradskog studija Zabriskie, dok Arup nastavlja ulogu u domenu akusti─Źnog dizajna, a prvi slede─çi korak jeste izrada tehni─Źke dokumentacije, koja je podeljena u tri faze.

Levitova je, izme─Ĺu ostalog, ovako obrazlo┼żila koncept koncertne dvorane Beogradske filharmonije:

- Sastoji se od ─Źetiri glavne prostorne celine - velike dvorane za koncerte, sale za recitale, kreativnog centra i podijuma - svaki sa druga─Źijim karakterom, slave─çi razli─Źite muzi─Źke ┼żanrove, privla─Źu─çi razli─Źitu publiku i podsti─Źu─çi razli─Źite aktivnosti. Ove ─Źetiri prostorne celine okru┼żuju društveni prostor koji ─Źini srce Koncertne dvorane Beogradske filharmonije, sa zajedni─Źkim pomo─çnim prostorijama smeštenim ispod novostvorenog gradskog trga. Kroz ovako ure─Ĺen prostor stvaramo zgradu bez prednje i zadnje strane, što rezultira jednom arhitektonskom panoramom. Zgrada i novi unutrašnji zajedni─Źki društveni prostor okupljaju se pod nadstrešnicom koja se prostire na svakom mestu, meko se oslanjaju─çi izme─Ĺu njih. Kroz ovu ekspresivnu formu zgrada govori o kretanju muzike. Materijalnost ovog pokrova stvori─çe efekat talasanja koji odra┼żava šarene vode reke Dunav, odra┼żavaju─çi pejza┼ż koji se menja sa promenom godišnjih doba i nagoveštavaju─çi jedan novi spomenik kulture.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE