Obrenovac, 03.07.2022

69. MARTOVSKI FESTIVAL


Izvor: N1/Beoinfo/Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2022.
Martovski festival od 29. marta do 2. aprila

Foto:Beoinfo


Beogradski festival dokumentarnog i kratkometra┼żnog filma – Martovski festival, 69. po redu, odr┼ża─çe se od 29. marta do 2. aprila.

Umetni─Źki direktor Martovskog festivala Dejan Dabi─ç najavio je da ─çe u takmi─Źarskom programu biti prikazano 77 filmova. Tako─Ĺe, istakao je da je prvi put ove godine uvedena kategorija Me─Ĺunarodnog kratkometra┼żnog filma u svim filmskim rodovima.

Pomo─çnik gradona─Źelnika Andreja Mladenovi─ç, koji je i predsednik Odbora Martovskog festivala, na konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda izjavio je da ─çe ove godine Beograd ugostiti velik broj umetnika ne samo iz našeg glavnog grada i Srbije ve─ç i iz regiona i sveta, podse─çaju─çi da ─çe slede─çe godine biti obele┼żen jubilarni, 70. Martovski festival.

„To što ─çe se odr┼żati Martovski festival kao tradicionalna manifestacija u našem glavnom gradu uliva nadu da se vra─çamo normalnom ┼żivotu. Ovaj festival predstavlja jedan od najdugove─Źnijih beogradskih festivala. Izuzetno smo ponosni što mo┼żemo tu tradiciju da negujemo i da doprinesemo da svaki festival svojim kvalitetom zaslu┼żi pa┼żnju ne samo filmskih stvaraoca ve─ç i ljubitelja filmskih ostvarenja. Njegova specifi─Źnost jeste u tome što se bavi dokumentarnim, kratkim, igranim, animiranim i eksperimentalnim filmom i kao takav okuplja i zaokru┼żuje sve ono što je izuzetno va┼żno u ovim filmskim oblastima“, rekao je Mladenovi─ç.

On je istakao da je u prethodne tri godine tim festivala u istom sastavu i zahvalio Ministarstvu kulture na podršci koju pru┼ża svake godine, a tako─Ĺe i Domu omladine koji podr┼żava festival du┼żi niz godina i kao takav je veoma va┼żan za njega.

"Ponosni smo na sve što ovaj festival nosi, a to je na prvom mestu nagra─Ĺivanje doma─çih autora, što predstavlja neprocenjivu vrednost u odnosu na sve druge festivale koji se odr┼żavaju u zemlji i regionu. Grad je kao osniva─Ź uz ovaj festival i nadam se da ─çe tako i ostati", naglasio je Mladenovi─ç.

Istakao je i to da veoma veliki broj mladih autora u─Źestvuje u radionicama na festivalu i najavio da ─çe studenti Fakulteta dramskih umetnosti uz indeks mo─çi besplatno da gledaju filmove.

Gradski sekretar za kulturu Ivan đÜarl ocenio je da je Martovski festival manifestacija sa najviše konkurencije u gradu jer ima dosta ovakvih festivala koji su se poslednjih godina profilisali.

"Svesni smo ─Źinjenice da smo u eri globalnih društvenih mre┼ża i platformi koje su poligon za prikazivanje kratkih ili eksperimentalnih filmova i s te strane ovaj festival ima konkurenciju na više mesta, ali istovremeno ima i sve uslove da nastavi da se dalje razvija", rekao je đÜarl.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE