Obrenovac, 29.06.2022

NEOBIČAN DOGAĐAJ NA TRGU REPUBLIKE


Izvor: nova.rs/Mona Cukić/Lokalne novine | Obrenovac, 17.06.2022.
Izlivanje vinčanskih figurina od limenki

Foto:Luka Djuricic/Promo


U nedelju 19. juna na Trgu republike u Beogradu od 19 časova održaće se nesvakidašnji događaj - izlivanje vinčanskih figurina od topljenih aluminijumskih limenki. Kroz spoj vinčanske "Vidovdanke", koja je vrhunac estetskih dostignuća ove kulture, i aluminijuma, koji se odlikuje večnošÄ‡u, podiže se svest da su reciklaža i održivost pokretači društvenog i tehnološkog napretka civilizacije.

Cilj je prikazati kako od nekoliko recikliranih aluminjumskih limenki nastaje pravo malo remek delo – po uzoru na vrhunsko zantastvo i umetnost Vinčanske kulture. Događaj je deo programa „Svaka limenka se računa“, uz podršku start up-a „Solagro“, koji se bavi reciklažom, i nacionalne platforme Srbija stvara, koja je pokrenula projekat revitalizacije arheološkog nalazišta Vinča Belo brdo.

– Vinčanska figura od recikliranih aluminijumskih limenki simbolizuje ne samo znanje koje se prenosilo generacijama i vekovima, već i podsećanje da treba da nastavimo istim putem kao i naši preci, koristeći nova civilizacijska dostignuća, dakle potrebno je da recikliramo – izjavila je Jelena Petljanski Kiš ispred programa Svaka limenka se računa i dodala:

– Izuzetna nam je čast da sarađujemo sa nalazištem Vinča Belo brdo na kojem su pronađeni prvi tragovi prerade metala na svetu. Metali su se kroz celu istoriju pretapali i pretvarali u nove predmete. Danas limenke, koju su napravljenje od aluminijuma, isto tako mogu da se recikliraju. U Evropi se reciklira 76 odsto limenki, ali mi želimo da to bude 100 odsto.

Nalazište Vinča Belo brdo - jedno od najznačanijih primera evropske ali i svetske kulturne baštine - decenijama je bilo zanemarivano.

- Na inicijativu kabineta predsednice Vlade i nacionalne platforme Srbija stvara revitalizacija ovog lokaliteta proglašena je za Kapitalni projekat Vlade Srbije čime je učinjen prvi korak ne samo u očuvanju, već i prezentaciji blaga koje se nalazi na svega 20tak kilometara od centra Beograda. Kao centar neolitskih lokaliteta širom Srbije, ovo je simbol zajedništva, kreativnosti i inovativnosti koju su nam Vinčanci ostavili u nasleđe - ističe Bojana Višekruna, savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i nauku.

Višekruna dodaje da će, od ovog događaja, reciklirane figure "Vidovdanke" biti i u stalnoj ponudi suvenirnice Narodnog muzeja u Beogradu.

Prisutni će imati priliku da saznaju nešto više o vinčanskoj kulturi kroz razgovor sa arheologom Miroslavom Kočićem kao i o procesu reciklaže od Jelena Petljanski Kiš ispred programa Svaka limenka se računa. Pored prisustva topljenju metala uživo, posetioci će moći da uživaju u bogatom programu koji je ovim povodom organizovan - performerima sa vatrom, raznim aktivacijama i DJ nastupu Dada Selekte.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE