Obrenovac, 21.02.2024

NAJSKUPLJA VIOLINA NA SVETU STIŽE U BEOGRAD


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 17.10.2022.
Koncert će se svirati na instrumentu po kome je snimljen film, a STAR JE 300 GODINA

Foto:Joy Strotz


Solistkinja iz Njujorka i vlasnica jedne od najpoznatijih violina na svetu, čuvene crvene Stradivari Mendelson violine Elizabet Pitkern, prvi put će nastupiti u Srbiji 18. oktobra u 20 časova u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca.

- Moja priča vezana za ovu violinu vraća me na početak devedesetih i aukcijsku kuću "Kristi" u Londonu, kad sam je prvi put videla i dobila odobrenje da sviram na njoj. Putovala sam sa mamom i odmah sam se povezala s instrumentom jer sam znala za njegovu istoriju. U sobi je bio i čovek koji je tajno učestvovao na aukciji i violina je prodata misterioznom kupcu za dva miliona dolara. Ispostavilo se da se moj deka tajno nadmetao za nju - otkriva Pitkernova, koju će na koncertu u Beogradu pratiti Marko Stuparević, srpski pijanista iz Njujorka, a gošća na violončelu biće američka umetnica Kejla Herman.

- Priča o crvenoj violini veoma je fascinantna pogotovo za sve nas koji volimo i istoimeni film. Kada mi je Elizabet rekla da će na jesen imati koncerte u Evropi, znao sam da Beograd mora da bude jedna od stanica. Na koncertu ćemo čuti zvuke violine napravljene 1720. godine, ali i violončela iz 1769, na kome će svirati moja supruga Kejla Herman - opisuje Stuparević.

Inače, "Crvena violina" dobila je ime po prepoznatljivom crvenom laku, a napravio ju je 1720. čuveni Antonio Stradivari. Ne zna se šta je bilo s violinom godinama, ali je poznato da je među njenim vlasnicima u 20. veku neko vreme bila porodica nemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona. Misteriozna sudbina Stradivarijeve violine poslužila je i kao inspiracija za film iz 1998. godine "Crvena violina", koji je dobio Oskara za muziku. Kasnije je snimljen i dokumentarac "Aukcijski blok", u kojem se pojavljuje i Elizabet.

Repertoar koncerta na Kolarcu činiće kompozicije Hajdna, Betovena, Klare Šuman, Geršvina, kao i Ejmi Bič, jedne od najznačajnijih američkih kompozitorki.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE