Obrenovac, 21.02.2024

IZDAVA─îI VS MINISTARSTVO


Izvor: Politika/N1 Beograd/Danas/Lokalne novine | Obrenovac, 19.09.2022.
Otkup knjiga poništen, sporna izjava o sukobu interesa

Foto:N1


Umesto da objavi rezultate otkupa knjiga za javne biblioteke, Ministarstvo kulture poništilo je ─Źitavu proceduru i ceo proces vratilo na po─Źetak. "Otkup knjiga je u suštini oboren", rekao je Gojko Bo┼żovi─ç, glavni urednik i direktor Arhipelaga, reaguju─çi na saopštenje Ministarstva kulture i informisanja u kome jse navodi da je imenovana nova komisija „budu─çi da su ─Źlanovi komisije imali obavezu da potpišu izjavu da nisu u sukobu interesa što nije u─Źinjeno”.

Iako je novac za otkup knjiga za biblioteke odobren, za sada ga ne─çe biti. Za bibiloteke to zna─Źi da ostaju bez knjiga kojima obnavljaju fond, za izdava─Źe da ostaju bez dela zna─Źajnog prihoda.

Po─Źetkom ove nedelje Udru┼żenje profesionalnih izdava─Źa Srbije zatra┼żilo je objašnjenje od Ministarstva zašto ni posle više od mesec i po dana nije objavilo rezultate Otkupa, upozoravaju─çi da je time ugro┼żena institucija Otkupa knjiga za javne biblioteke, transparentnost konkursne procedure, rad javnih biblioteka, interesi ─Źitalaca i interesi izdava─Źa.

Ministarstvo kulture i informisanja, na to je reagovalo saopštenjem, objašnjavaju─çi da je imenovalo novu komisiju, u cilju ispunjenja regularnosti i zakonitosti ─Źitavog postupka.

„Ministarstvo kulture i informisanja naglašava da je takvu odluku donelo imaju─çi u vidu neophodnost poštovanja odredaba Zakona o spre─Źavanju korupcije, koje se odnose na sukob interesa imenovanih ─Źlanova komisije, budu─çi da su ─Źlanovi komisije imali obavezu da potpišu izjavu da nisu u sukobu interesa, što nije u─Źinjeno. Ovakva odluka je doneta u nameri da se što hitnije obezbede zakoniti uslovi za transparentno sprovo─Ĺenje konkursa i donošenja Predloga rešenja o izboru publikacija koje ─çe biti otkupljene po đÜonkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2022. godinu“, navelo je ministarstvo.

Udru┼żenje profesionalnih izdava─Źa Srbije (UPIS) ocenilo je da ─Źinjenica da je imenovana nova komisija ukazuje na proceduralne propuste u prethodnom radu pri imenovanju ─Źlanova komisije.

„To zna─Źi da je upravo Ministarstvo prekršilo regularnost postupka, budu─çi da od pozvanih ─Źlanova komisije nije blagovremeno dobilo izjave da nisu u sukobu interesa“, naveo je UPIS.

Zahtevaju─çi ponovo hitan odgovor o ovogodišnjem otkupu, a koji se odnosi na prošlogodišnja izdanja, UPIS u objašnjenju Ministrastva zašto je pristupilo formiranju nove komisije vidi i mogu─çnost da se dva otkupa spoje u jedan.

„Formulacija: ‘Ovakva odluka je doneta u nameri da se što hitnije obezbede zakoniti uslovi za transparentno sprovo─Ĺenje konkursa i donošenja Predloga rešenja o izboru publikacija koje ─çe biti otkupljene po Konkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2022. godinu’, navodi UPIS, „mo┼że se tuma─Źiti kao greška ili se mo┼że razumeti da predstoji spajanje dva otkupa za knjige iz 2021. i 2022. ili da otkupa za 2021. ne─çe biti, a da ─çe otkup knjiga za 2022. biti transparentan“, dodao je UPIS.

„Ako su Komisija ili neki njen ─Źlan bili u sukobu interesa, podse─çam da je tu Komisiju biralo Ministarstvo, a ne izdava─Źi, bibliotekari ili ─Źitaoci. Otuda samo Ministarstvo mora preuzeti odgovornost za izbor i rad te Komisije“, rekao je za Politiku Gojko Bo┼żovi─ç koji tvrdi da je odluka ministarstva da stvari vrati na po─Źetak bez presedana otkako postoji otkup knjiga u Srbiji.

On je dodao da je odluka Ministarstva kulture ugrozila je samu instituciju otkupa knjiga, s kojim se ove godine neopravdano kasnilo, pa je raspisan tek po─Źetkom maja, ali je ugrozila i rad javnih biblioteka, interese i prava ─Źitalaca koji koriste usluge biblioteka.

„Odluka je ugrozila i interese izdava─Źa i va┼żan deo kulturne scene u Srbiji. Nesprovo─Ĺenje otkupa teško bi pogodilo normalan rad biblioteka i onemogu─çilo ─Źitaoce da, makar sa ovako velikim zakašnjenjem, mogu da u svojim lokalnim bibliotekama do─Ĺu do relevantnih knjiga objavljenih u 2021. godini. Ako su Komisija ili neki njen ─Źlan bili u sukobu interesa, podse─çam da je tu Komisiju biralo Ministarstvo, a ne izdava─Źi, bibliotekari ili ─Źitaoci. Otuda samo Ministarstvo mora preuzeti odgovornost za izbor i rad te Komisije“, naveo je.

„Imamo razloga da sumnjamo u istinitost navedenih argumenata. Nismo dobili jasan i konkretan odgovor, ve─ç neodre─Ĺenu formulaciju koja se mo┼że tuma─Źiti na razli─Źite na─Źine. Svakako je re─Ź o pokušaju da se odlo┼żi ili presko─Źi dovršetak procedure otkupa publikacija. Nije teško pretpostaviti zašto“, ocenio je glavni i odgovorni urednik izdava─Źke ku─çe Klio Zoran Hamovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE